UTICAJ HOMOCISTEINA I INHIBITORA SINTEZE UGLJEN MONOKSIDA, ADMINISTRIRANIH POJEDINAČNO I SIMULTANO, NA AKTIVNOST AChE U SRCU PACOVA - Hadžibegović, Adi; Ćuk, Jelena; Krstić, Danijela; Đurić, Dragan (Medicinski podmladak, 2016)
Uvod: Hiperhomocisteinemija ima ulogu u patogenezi raznih oboljenja kao što su kardiovaskularna, neurodegenerativna oboljenja i kancer. Acetilholinesteraza (AchE) je enzim koji katalizuje hidrolizu acetilholina u holinergičkoj sinapsi. Ugljen monoksid pripada familiji gasotransmitera i ima vazodilatatornu,  antiinflamatornu, antiapoptotsku i antioksidativnu ulogu. Uzimajući sve navedeno u obzir smatrali smo da je od interesa, a to je i cilj ovog rada, da ispitamo ulogu homocisteina i ugljen monoksida na aktivnost enzima AChE u srcu pacova. Cilj: Cilj  rada  je  bio da  se  uporede  efekti  homocisteina  i  supstance Zn PPR IX (inhibitor enzima hem-oksigenaze tip 1), aplikovanih pojedinačno i simultano na aktivnost  acetilholinesteraze u tkivu srca pacova. Materijal i metode: U eksperimentu je određivana aktivnost AChE u homogenatu srca pacova pri akutnoj aplikaciji, homocisteina u koncentraciji od 8 mmol/kg t.m. i.p. i Zn PPR IX u koncentraciji 30 µmol/kg t.m. i.p., pojedinačno i simultano. Aktivnost AChE je određivana metodom po Elmanu 60 minuta posle aplikacije. Rezultati: Aktivnost AChE je izražena kao AChE ΔA/min mg tkiva, i iznosila je (0,039±0,003) u kontrolnoj grupi; (0,023±0,002) u grupi tretiranoj sa homocisteinom; (0,024±0,002) u grupi tretiranoj sa Zn PPR IX; (0,051±0,004) u grupi tretiranoj homocisteinom i Zn PPR IX.  Homocistein je izazvao značajno statističko smanjenje aktivnosti AChE u odnosu na kontrolu (p = 0,007), dok je Zn PPR IX takođe izazvao statistički značajno smanjenje aktivnosti AChE u odnosu na kontrolnu grupu (p = 0,006). Nije utvrđena statistička značajnost između smanjenja aktivnosti AChE izazvane homocisteinom ili Zn PPR IX. Simultano aplikovane obe supstance su izazvale statistički značajno povećanje aktivnosti AChE u odnosu na kontrolnu grupu (p = 0,009). Zaključak: Ispitivane supstance statistički značajno smanjuju aktivnost acetilholinesteraze u homogenatu srca pacova u odnosu na kontrolnu grupu, ali nema statistički značajne razlike između aktivnosti AChE postignute homocisteinom ili Zn PPR IX. Iznenađujuće, dolazi do povećane aktivnosti AChE nakon simultane aplikacije homocisteina i Zn PPR IX u odnosu na kontrolnu grupu, što je u suprotnosti sa efektima ovih supstanci datih pojedinačno. Ključne reči: homocistein, Zn PPR IX, acetilholinesteraza, CO