KLINIČKI TOK I UČESTALOST KOMPLIKACIJA KOD DECE HOSPITALIZOVANE ZBOG AKUTNOG BRONHIOLITISA - Mašić, Marina; Sovtić, Aleksandar (Medicinski podmladak, 2016)
Uvod: Akutni bronhiolitis je najčešće oboljenje donjih disajnih puteva kod dece u prve dve godine života. U 75% slučajeva izazvano je respiratornim sincicijalnim virusom (RSV). Teži klinički tok akutnog bronhiolitisa se očekuje kod dece mlađeg uzrasta, dece rođene pre termina i odojčadi sa nekim od hroničnih oboljenja (hroničnom plućnom bolešću, urođenom srčanom manom ili neuromišićnim oboljenjem). Cilj: Sagledavanje kliničkog toka akutnog bronhiolitisa i ispitivanje uticaja načina lečenja, postojanja pratećih komorbidnih stanja i razvoja komplikacija na težinu kliničke slike i dužinu trajanja hospitalizacije. Materijal i metode: Retrospektivnim istraživanjem obuhvaćeni su svi bolesnici hospitalizovani i lečeni zbog akutnog bronhiolitisa na Odeljenju pulmologije Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“, u periodu od septembra 2014. do marta 2015. godine. Uz pomoć brzih hromatografskih imunoesejskih testova izvršeno je kvalitativno otkrivanje RSV antigena iz nazofaringealnog aspirata kod sve hospitalizovane dece. Analiziran je uticaj uzrasta ispitanika, postojanja prethodnih hroničnih oboljenja, načina lečenja i  pojave komplikacija na klinički tok i dužinu hospitalizacije. Rezultati: Od 186 bolesnika obuhvaćenih istraživanjem, 137 je bilo mlađe od šest meseci. Infekcija RSV dokazana je kod 99 (53,2%) bolesnika, sa najvećom zastupljenošću tokom decembra (p < 0,001). Od devet ispitanika sa potvrđenom atelektazom, 44,4% je imalo neko od komorbidnih stanja (p < 0,05). Fleksibilna bronhoskopija je učinjena kod 27 bolesnika, od kojih je 44% imalo prethodno hronično oboljenje (p < 0,001). Višestrukim regresionim modelom je pokazano da na dužinu hospitalizacije (medijana pet dana) najviše utiču postojanje atelektaze, RSV infekcija i hronična oboljenja. Najveći broj dece je lečen inhalacijom bronhodilatatora i 3% natrijum-hlorida (NaCl). Sistemski kortikosteroidi i oksigenoterapija najčešće su primenjivani kod najduže hospitalizovane dece (p < 0,001). Kod tri ispitanika (1,6%)  postojala je potreba za mehaničkom ventilacijom pluća, sa povoljnim ishodom. Zaključak: Na klinički tok i dužinu hospitalizacije bolesnika hospitalizovanih zbog akutnog bronhiolitisa najviše utiču uzrast bolesnika, infekcija RSV i postojanje prethodnih hroničnih oboljenja. Ključne reči: bronhiolitis, respiratorni sincicijalni virus, odojčad, hronična plućna bolest