Analiza devijacije septuma nosa i nosne piramide na osnovu komjuterizovanih tomografskih snimaka (CT) snimaka - Jovanovic, Aleksandar (Medicinski podmladak, 2026)
Uvod: Od svih radioloških diagnostičkih metoda za procenu nosne funkcije najveću senzitivnost ima mutlidetektorska kompjuterizovana tomografija (MDCT) paranazalnih i nosne šupljine.Cilj rada: Cilj našeg rada je bio da opišemo različite vrste i tipove devijacije nosnog septuma i njihov uticaj na veličinu nosnih hodnika u odnosu na konhe i mukozu nosa, analizom kompjuterizovanih tomografskih snimaka.Materijal i metode: Studija je obuhvatila 50 pacijenata od 21 do 65 godina starosti, od kojih je 28 bilo ženskih i 22 muških osoba. Na computed tomography – CT snimcima smo merili prohodnost nosnih hodnika, merili stepen i vrstu krivine nosnog septuma, merili veličinu i odnos nosnih školjki u odnosu na septum nosa i njihov uticaj na veličinu nosnih hodnika. Takođe smo merili krivinu (devijaciju) hrskavičavog i koštanog dela nosnog septuma i opisivali njihov međusobni odnos i njihov odnos sa nosnim hodnicima i nosnim školjkama. Takođe smo opisivali i merili zadebljanje (hipertrofiju) nosne mukoze.  Rezultati: Našim istraživanjem i statističkom analizom utvrdili smo da postoje 7 tipova devijacije nosa; 1. Devijacija u obliku slova “C”, 2. Devijacija u obliku slova “S”, 3. Devijacija u obliku obrnutog slova “C”, 4. Devijacija u obliku obrnutog slova “S”, 5. Devijacija kaudalnog dela hrskavičevog septuma nosa u obliku grebena, 6.  Devijacija koštanog dela nosa u obliku “trna” i 7. perforirani septum nosa. Devijacija nosnog septuma i donja nosna školjka kao i njihov međusobni odnos direktno utiču na veličinu nosnog hodnika i njegovu prohodnost. Kod 46 ispitanika (92% slučaja) kod devijacije septuma utvrdili smo da je mukoza više zadebljana i hipertrofična na strani suprotnoj od devijacije septuma (p
Keywords: kompjuterizovana tomografija (CT) nosne piramide; devijacija septuma nosa; hipertofija nazalne mukoze