Ispitivanje serološkog statusa na Epštajn-Bar virus u odrasloj populaciji - Mladenović, Milica; Knežević, Aleksandra (Medicinski podmladak, 2026)
Uvod: Epštajn-Bar virus (EBV) je ubikvitarni virus iz familije Herpesviridae, seroprevalencije ˃90% svetske populacije. Primarna infekcija prolazi kao asimptomatska ili u obliku infektivne mononukleoze, zavisno od uzrasta i imunološkog statusa pojedinca. Virus uspostavlja latentnu infekciju u B limfocitima sa povremenom reaktivacijom, a zbog svog onkogenog potencijala asociran je sa pojavom brojnih maligniteta. Podaci o EBV seroprevalenciji u populaciji zdravih odraslih osoba iz Srbije su oskudni.Cilj: Ispitivanje serološkog statusa na EBV u odrasloj populaciji dokazivanjem specifičnih antitela na antigene virusa.Materijal i metode: Uzorci seruma 58 ispitanika (starost: 30,8±13,7 godina; pol: M=41,4%, Ž=58,6%), testirani su pomoću komercijalnih ELISA testova na prisustvo četiri antitela protiv EBV (anti-VCA-IgM, anti-VCA-IgG, anti-EA-IgG i anti-EBNA-IgG). Na osnovu preporuka iz literature, svaki ispitanik je u zavisnosti od rezultata serološkog testa, svrstan u odgovarajući profil EBV infekcije (primarna, latentna, reaktivacija). Rezultati: U 89,5% uzoraka seruma naših ispitanika dokazana su antitela protiv EBV sa trendom porasta procenta seropozitivnih sa godinama starosti: od 87% seropozitivnih u populaciji 18-30 godina, do 100% u starijem delu populacije. Profil latentne infekcije je imalo 81% ispitanika, 3,4% ispitanika profil primarne infekcije, 3,4% profil reaktivirane infekcije, a 1,7% neodređeni profil. Nije pronađena statistički značajna razlika (p˃0,05) između titra anti-VCA-IgG niti anti-EBNA-IgG antitela u različitim starosnim grupama, kao ni između polova. Takođe, nije pronađena značajna razlika (p˃0,05) ni između broja EBV seropozitivnih osoba među polovima, niti među starosnim grupama.Zaključak: Naše istraživanje je pokazalo visoku stopu latentne EBV infekcije, od 81%, što ukazuje na visok stepen prokuženosti ispitivane populacije ovim virusom. Razlike seroprevalencjii između polova nisu pronađene, kao ni između različitih starosnih grupa. Dalje istraživanje EBV seroprevalencije u našoj populaciji potrebno je zbog praćenja broja reaktiviranih infekcija, asocijacije sa razvojem malignih bolesti kao i zbog potencijalnog razvoja i primene vakcine protiv EBV.Ključne reči: Epštajn-Bar virus; seroprevalencija; latencija; anti-EBV antitela
Keywords: Epštajn-Bar virus; seroprevalencija; latencija; anti-EBV antitela