POLIOKSOMETALATI: NOVA KLASA JEDINJENJA ZA BOJENJE - Milosavljević, Aleksandra (Medicinski podmladak, 2024)
Transmisiona elektronska mikroskopija (TEM) već decenijama predstavlja jednu od najvrednijih metoda za ultrastrukturnu analizu bioloških uzoraka, posebno u oblasti medicinskih istraživanja. Potrebna je kvalitetna priprema bioloških uzoraka za TEM kako bi se dobio kontrast koji se može detektovati na elektronskim fotomikrografijama. Supstance koje omogućavaju postizanje kvalitetnog kontrasta za TEM jesu soli teških metala. Jedna od supstanci koja najuspešnije postiže kontrast u TEM proceduri je uranil acetat (UAc), zbog veoma uočljivih kontrastnih svojstava. Ipak, najnovija izmena propisa o radioaktivnosti materijala zabranjuje upotrebu UAc-a, čak i u čisto naučne svrhe. S obzirom da je UAc opasan zbog svoje toksičnosti i radioaktivnosti, razvoj nove bezbedne zamene je neophodan. Ovo je aktuelan problem koji postoji u proceduri za TEM i zahteva hitno rešenje. Cilj ovog preglednog članka je da prikaže mogućnosti primene polioksometalata (POM-ova) kao novih potencijalnih supstanci za kontrastiranje TEM uzoraka. POM-ovi su teški atomski izvori sa širokim spektrom bioloških aktivnosti. Opsežna hemijska karakterizacija POM-ova obećava potencijalnu upotrebu ovih supstanci kao novih reagenasa za kontrastiranje bioloških uzoraka za TEM
Keywords: transmisiona elektronska mikroskopija; polioksometalati; uranil acetat; sredstva za kontrastiranje