ULOGA JNK U PROINFLAMATORNOM DEJSTVU SARS-CoV-2 PROTEINA ORF3a - Aranđelović, Lena (Medicinski podmladak, 2025)
Uvod: Koronavirus-19 bolest (eng. Coronavirus disease 2019- COVID-19) je respiratorno oboljenje izazvano SARS-CoV-2 virusom (eng. Severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 - SARS-CoV-2), koje je odnelo milione života za vreme pandemije 2020. godine i nastavlja da predstavlja značajan izazov za globalno zdravlje ljudi.  SARS-CoV-2 protein ORF3a (eng. Open Reading Frame 3a - ORF3a) identifikovan je kao jedan od glavnih pokretača prekomernog inflamatornog odgovora povezanog sa težom kliničkom slikom i smrtnim ishodom usled COVID-19. c-Jun N-terminalna kinaza (eng. c-Jun N-terminal kinase - JNK), član familije mitogenom-aktiviranih protein kinaza (eng. Mitogen-activated protein kinases - MAPK) igra ključnu ulogu u citokinskoj ekspresiji i ćelijskom urođenom i stečenom inflamatornom odgovoru izazvanom različitim virusnim infekcijama. Cilj rada:  Cilj ovog istraživanja je bio da se ispita uloga JNK u ekspresiji gena za proinflamatorne citokine IL-1β i IL-8 na humanoj ćelijskoj liniji nesitnoćelijskog karcinoma pluća H460 koja eksprimira SARS-CoV-2 ORF3a.Materijal i metode: H460 ćelijska linija transfektovana je DNK plazmidom koji kodira SARS-CoV-2 ORF3a. Aktivnost JNK u H460 ćelijama farmakološki je inhibirana tretmanom SP600215. Nivo proteina JNK određen je imunoblot metodom, a ekspresija proinflamatornih citokina IL-1β i IL-8 analizirana je na nivou iRNK primenom metode RT-qPCR. Statistička analiza je urađena Studentovim t-testom za nezavisne uzorke.Rezultati: U H460 ćelijama transfektovanim plazmidom koji kodira SARS-CoV-2 ORF3a je utvrđen značajan porast nivoa fosforilacije JNK primenom imunoblot metode (p
Keywords: COVID-19; SARS-CoV-2; proinflamatorni citokini; ORF3a; JNK