ZNAČAJ HISTOPATOLOŠKIH PARAMETARA KOD PACIJENTKINJA NAKON UGRADNJE IMPLANTA DOJKE - Lilić, Nemanja; Lelas, Vanja; Lazarević, Tara; Kovačević, Dijana; Kotur, Milica (Medicinski podmladak, 2025)
Uvod: Mamoplastika je hirurška procedura ugradnje implanta dojke iz estetskih razloga ili u svrhu rekonstrukcije dojki nakon mastektomije zbog karcinoma dojke. Kako implant predstavlja strano telo, dolazi do zapaljenske reakcije i do pojave komplikacija (najčešće kontrakture kapsule, najređe anaplastičnog krupnoćelijskog limfoma) sa različitim histopatološkim prezentacijama (sinovijalna metaplazija, hronično zapaljenje, distrofijski kalcifikati, granulomi tipa oko stranog tela), a klinički se mogu prezentovati kao tumorolike promene.Cilj: Cilj rada je da se prikažu najznačajniji histopatološki parametri, starost pacijentkinja u momentu pojave komplikacija, period koji je prošao od ugradnje implanta do pojave komplikacija i postojanje prethodnog karcinoma. Materijal i metode: Ovom studijom obuhvaćene su pacijentkinje sa implantima dojke u periodu od januara 2019. godine do decembra 2023. godine na Institutu za patologiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Evaluacijom podataka iz medicinske dokumentacije izvršena je retrospektivna studija koja je uključivala sledeće podatke: starost pacijentkinja u momentu pojave komplikacija, period koji je prošao od ugradnje implanta do pojave komplikacija, razloge za ugradnju implanta. Korišćen je arhivirani materijal (istorije bolesti, parafinski kalupi i histopatološki preparati bojeni hematoksilin-eozin metodom, kao i imunohistohemijska bojenja). Za analizu podataka korišćene su metode deskriptivne statistike (Fisherov test tačne verovatnoće).Rezultati: Prosečna starost pacijentkinja bila je 50,1 godina, a period od ugradnje implanta do pojave komplikacija bio je 16,7 godina. Karcinom dojke je prethodno imalo 22%. Najčešći histopatološki parametri bili su: sinovijalna metaplazija (100%), potom hronično zapaljenje (76%), strani sadržaj (silikon) (52%), granulom tipa oko stranog tela (32%). Mamoplastiku je imalo 88% pacijentkinja iz estetskih razloga.Zaključak: Ovom studijom dokazano je da su pacijentkinje bile starije i da je proteklo više vremena do pojave komplikacija nego što je pokazano u literaturi. Veliki procenat pacijentkinja imao je mamoplastiku iz estetskog razloga, a manji broj od očekivanog je prethodno bolovao od karcinoma dojke.
Keywords: implant dojke, karcinom dojke, komplikacije, sinovijalna metaplazija, hronično zapaljenje