Analiza karakteristika anksioznosti u zavisnosti od statusa komplikacija kod obolelih od dijabetes melitusa - Milanović, Ana; Pucar, Aleksandra; Mehmedović, Amin; Mladenović, Danilo; Kotur, Milica (Medicinski podmladak, 2025)
Uvod: Anksiozni poremećaji jesu jedan od vodećih vrsta poremećaja u opštoj populaciji čiji simptomi često imaju značajan uticaj na svakodnevni život ljudi. Uz to simptomi anksioznosti pokazale su se u studijama sprovedenim u svetu kao značajan faktor koji utiče na tok dijabetesa, kao i na razvoj mogućih komplikacija same bolesti.Cilj rada: Cilj ovog rada jeste ispitati uticaj simptoma anksioznosti na komplikaciju dijabetesnog stopala na srpskoj populaciji kako bismo uvideli potrebu psihičke podrške kao vida prevencije ove vrste komplikacije.Materijal i metode: Ovo istraživanje predstavlja retrospektivno-prospektivnu studiju sprovedenu u periodu od 15.10.2023. do 15.02.2024. godine. U istraživanje je uključeno 87 pacijenata podeljenih u tri grupe u zavisnosti od statusa komplikacija dijabetesa melitusa. Svi ispitanici su bili pacijenti Klinike za endokrinologiju Univerzitetskog Kliničkog Centra Srbije (UKCS) i Instituta za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju UKCS. Ispitanici su bili anketirani upitnikom GAD-7(General Anxiety Disorder-7). Za sve ispitanike prikupljeni su podaci o polu, starosti, dužini trajanja bolesti, komplikacijama i komorbidnim oboljenjima. Statistička analiza sprovedena je u programu EZR: R Commander.Rezultati: Analiza pokazala je da postoji statistički značajna razlika u rezultatima GAD-7 testa između grupe pacijenata sa amputacijama i kontrolne grupe, kao i grupe pacijenata sa amputacijama i grupe na konzervativnom lečenju, dok nema statističke razlike između kontrolne grupe i grupe čije je lečenje dijabetesnog stopala konzervativno.Zaključak: Rezultati naše studije ukazuju na mogući uticaj anksioznosti na razvoj dijabetes melitusa kod pacijenata kao i na bržu progresiju same bolesti i moguću potrebu podrške pojedinim obolelima.Ključne reči: anksioznost, dijabetes mellitus, dijabetesno stopalo