POVEZANOST NIVOA LIPIDA TOKOM TRUDNOĆE KOMPLIKOVANE GESTACIONIM DIJABETESOM I RANO PREDVIĐANJE GESTACIONOG DIJABETESA MELITUSA KORISTEĆI VREDNOSTE LIPIDA U PRVOM TROMESEČJU - Milinčić, Miloš (Medicinski podmladak, 2024)
Trudnoća izaziva složene fiziološke promene, uključujući promene u lipidnim profilima koji su ključni za razvoj fetusa. Prelazak sa anaboličke na kataboličku fazu u trećem trimestru odražava povećanje insulinske rezistencije, olakšavajući razgradnju lipida za fetalnu energiju. Fiziološka trudnoća pokazuje značajne promene lipidnog profila, pri čemu je dislipidemija povezana sa nepovoljnim ishodom kod majke i fetusa. Dislipidemija u trudnoći snažno korelira sa hipertenzivnim poremećajima i gestacijskim dijabetesom. Gestacijski dijabetes melitus (GDM) uvodi karakteristične promene lipida, uključujući povišene trigliceride (TG) i pomeranje ka malim, gustim česticama lipoproteina niske gustine. Mešovita dislipidemija kod GDM, posebno visok TG i nizak HDL-C, povezana je sa nepovoljnim perinatalnim ishodima, naglašavajući važnost procene lipidnog profila. Procena profila lipida, posebno nivoa TG, u ranoj trudnoći pokazuje se vrednim u predviđanju GDM. Odnos TG/HDL-C javlja se kao prospektivni indikator za GDM, pokazujući hvale vrednu osetljivost i specifičnost. Povišeni nivoi TG, čak i pre 28. nedelje, povećavaju rizik od GDM, naglašavajući ulogu lipidnih markera u ranom otkrivanju. Rana predviđanja GDM-a kroz profilisanje lipida u plazmi nude obećavajući put za poboljšanje prenatalne nege. Dok standardizovani markeri i pragovi zahtevaju dalja istraživanja, integrisanje lipidnih profila u rutinske skrininge može optimizovati upravljanje GDM-om, što na kraju ima koristi za ishode majke i fetusa.
Keywords: trudnoća; gestacijski dijabetes melitus; rana predikcija; lipidi; lipidni profil