FAKTORI RIZIKA I KARAKTERISTIKE I EFEKTI PROGRAMA ZA PREVENCIJU MALE TELESNE MASE NA ROĐENJU - Grbić, Dragana (Medicinski podmladak, 2024)
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je okviru Globalnih ciljeva uhranjenosti, postavila cilj da se broj novorođenčadi sa telesnom masom manjom od 2500 grama na rođenju u svetu smanji za 30% do 2025. godine. Cilj ovog mini preglednog rada je da se prikažu faktori rizika i karakteristike, efekti i izazovi preventivnih programa za smanjenje prevalencije male telesne mase na rođenju. Preventivni programi imaju poseban značaj zbog rastuće incidencije faktora rizika u zemljama sa niskim nivoom socijalno-ekonomskog razvoja. Faktori rizika povezani sa malom telesnom masom na rođenju (TM
Keywords: porođaj; maternalno zdravlje; ishrana; telesna masa; novorođenče; prevencija