UČESTALOST I KARAKTERISTIKE MEKELOVOG DIVERTIKULUMA U DESETOGODIŠNJEM BIOPSIJSKOM MATERIJALU INSTITUTA ZA PATOLOGIJU - Mehmedović, Amin; Kotur, Milica; Trajković, Lazar (Medicinski podmladak, 2025)
Uvod: Mekelov divertikulum je najčešća kongenitalna malformacija gastrointestinalnog trakta, koja nastaje usled nepotpune obliteracije omfalo-mezenteričnog duktusa. Prevalencija Mekelovog divertikuluma u opštoj populaciji iznosi 0,3-2,9%, sa češćom pojavom kod muškaraca. Uglavnom je obložen tipičnom ilealnom mukozom, mada mogu postojati i ektopična tkiva. Komplikacije usled postojanja Mekelovog divertikuluma se javljaju u oko 4-16%.Cilj rada: Cilj ovog rada je utvrđivanje makroskopskih i histoloških karakteristika Mekelovog divertikuluma, učestalosti prisustva ektopičnog tkiva, udruženosti sa drugim anomalijama i prisustva pridruženih komplikacija. Materijal i metode: Rad obuhvata analizu uputnica za histopatološku analizu i histoloških preparata Mekelovih divertikuluma pacijenata operisanih u periodu 2013-2022. Analizirano je 60 uzoraka Mekelovog divertikuluma, sa dostupnim podacima iz histopatoloških uputnica: učestalost u različitim uzrasnim grupama, kliničke manifestacije, distribucija po polu, dužina divertikuluma, učestalost pojave ektopičnog tkiva, učestalost i tip komplikacija. Rezultati: Mekelov divertikulum je 3,6 puta češće bio nađen kod dečaka. Medijana uzrasta pacijenata u trenutku operacije bila je 9,5 godina (0,00-17,5). U 6 bolesnika (10%) utvrđeno je prisustvo pridruženih anomalija i/ili bolesti od značaja. U 23 bolesnika (38,33%) utvrđeni su sledeći klinički simptomi: bolovi u trbuhu praćeni mučninom, povraćanjem i opstipacijom. U 10 (16,67%) bolesnika postojala je melena ili je primećena sveža krv u stolici. Heterotopično tkivo je uočeno u 30 bolesnika (50%). Komplikacije Mekelovog divertikuluma uočene su kod 31 bolesnika (51,67%). Nije ustanovljena statistički značajna povezanost između dužine Mekelovog divertikuluma i prisustva heterotopičnog tkiva.Zaključak: Iako je Mekelov divertikulum retka anomalija, učestalost komplikacija je relativno visoka, pa je adekvatno praćenje pacijenata od velikog značaja.
Keywords: Mekelov divertikulum, ektopično tkivo, komplikacije, retrospektivna studija