Analiza laboratorijskih, kliničkih i radioloških karakteristika pacijenata sa infektivnim spondilodiscitisom - Milinković, Tea (Medicinski podmladak, 2025)
Uvod: Infektivni spondilodiscitis (IS) je relativno retka bolest koju karakterišu nespecifični simptomi kao što su bol u leđima i febrilnost. Rana dijagnoza je teška i često bolest ne bude odmah prepoznata uprkos dostupnosti radioloških tehnika. IS može imati akutni, subakutni ili hronični tok. Cilj rada: Cilj studije je analiza laboratorijskih, kliničkih i radioloških karakteristika pacijenata sa infektivnim spondilodiscitisom, i utvrđivanje dijagnostičkih i terapijskih izazova.Materijal i metode: Retrospektivno su prikupljani podaci pacijenata obolelih od IS i lečenih u Klinici za infektivne i tropske bolesti i Klinici za ortopediju, Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. U studiju nisu uključeni pacijenti sa tuberkuloznim IS. Analizirani su laboratorijski, klinički, radiološki i mikrobiološki nalazi, kao i odgovor na antimikrobnu terapiju.Rezultati: U istraživanje je uključeno 30 pacijenata sa jednakom zastupljenošću oba pola. Najčešći mikrobiološki izolati su bili Escherichia coli (6/19, 31,6%) i Staphylococcus aureus (5/19, 26,3%). U grupi pacijenata čiji su simptomi pre hospitalizacije trajali ≥15 dana prosečne vrednosti broja neutrofila su statistički značajno više u odnosu na grupu pacijenata sa akutnim početkom bolesti.  Trajanje hospitalizacije >4 nedelje je statistički značajno uticalo na nastanak osteoporoze. Lečenje vankomicinom i rifampicinom od početka hospitalizacije je dovelo do statistički značajno kraćeg trajanja hospitalizacije (≤4 nedelje). Hospitalizacija se statistički značajno češće završavala smrtnim ishodom kod pacijenata lečenih empirijskom antibiotskom terapijom, a nepovoljan ishod lečenja je zabeležen kod 6 (20%) pacijenata, i nije bio posledica komplikacije IS.Zaključak: Dužina hospitalnog lečenja zavisi od kliničkog toka bolesti, intenziteta simptoma, vrste mikrobiološkog izolata, antibiograma i kontrolnih laboratorijskih i radiografskih nalaza.Ključne reči: spondilodiscitis, infekcija, pršljenovi, antibiotici, terapija.
Keywords: spondilodiscitis, infekcija, pršljenovi, antibiotici, terapija