Uticaj visine krvnog pritiska na ishod akutnog ishemijskog moždanog udara kod pacijenata lečenih trombolitičkom terapijom i mehaničkom trombektomijom: - - Ninković, Aleksandar (Medicinski podmladak, 2025)
Uvod: Akutni moždani udar je jedan od najčešćih uzroka smrti u svetu. Akutni ishemijski moždani udar (AIMU) nastaje kao posledica poremećaja moždane cirkulacije usled okluzije krvnog suda trombozom ili embolijom. Cilj savremene terapije je sprečavanje umiranja ćelija penumbre ponovnim uspostavljanjem krvotoka, što može da se načini primenom leka ili endovaskularnih intervencija. Preporučeno je smanjenje i održavanje krvnog pritiska pacijenata ispod 185/110 mmHg pre i u toku primene trombolize, kao i održavanje istih vrednosti krvnog pritiska kod primene mehaničke trombektomije, odnosno ispod 180/105 mmHg 24 sata nakon primene trombolize. Cilj: Cilj rada je bio utvrditi uzročno-posledičnu povezanost između visine sistolnog krvnog pritiska ispod 170 mmHg kod pacijenata lečenih trombolitičkom terapijom, mehaničkom trombektomijom i obema metodama, i povoljnijeg ishoda AIMU. Materijal i metode: Rad se zasniva na istraživanju i retrospektivnoj analizi podataka prikupljenih na Klinici za neurologiju Kliničkog centra Vojvodine i odnosi se na 103 pacijenta sa AIMU koji su lečeni trombolitičkom terapijom, mehaničkom trombektomijom ili obema metodama, u periodu od 1. januara do 31. decembra 2023. godine.   Rezultati: Medijane Skale za moždani udar Nacionalnog instituta zdravlja (engl. National Institute of Health Stroke Scale – NIHSS) skorova pacijenata za sistolni pritisak ≤170 mmHg i >170 mmHg za sve grupe zajedno (U=278,50; p=0,21), kao i za grupu tromboliza (U=111,00; p=0,58) i grupu tromboliza/trombektomija (U=15.20; p=0.20) statistički se značajno ne razlikuju, dok se njihova razlika za grupu trombektomija ne može izračunati.Zaključak: Sistolni pritisak ispod 170 mmHg 24 časa nakon bilo koje terapijske procedure nije povezan sa povoljnijim ishodom AIMU-a, te ga nije neophodno strogo kontrolisati više od jednog dana nakon završetka neke od tih procedura.
Keywords: akutni ishemijski moždani udar, krvni pritisak, tromboliza, trombektomija