Učestalost, kliničke odlike i preživljavanje pacijenata sa funkcionalnim neuroendokrinim tumorima pankreasa - Mijušković, Ana; Čamur, Viktor; Popović, Bojana (Medicinski podmladak, 2025)
Sažetak:Uvod: Neuroendokrini tumori (NET) predstavljaju retke neoplazme porekla neuroendokrinih ćelija koje imaju sposobnost sinteze biogenih amina i peptidnih hormona. Najčešća lokalizacija ovih tumora je u plućima, tankom i debelom crevu i pankreasu. U zavisnosti od postojanja hormonskog sekretornog sindroma i njegovih kliničkih manifestacija, NET delimo na funkcionalne i nefunkcionalne.Cilj: Cilj ovog rada je da se istraži i prikaže učestalost, biološko ponašanje i preživljavanje pacijenata sa funkcionalnim neuroendokrinim tumorima pankreasa.Materijal i metode: Analizirano je 272 pacijenta sa dijagnozom pankreasnog NET-a. Gradus tumora je procenjivan na osnovu patohistoloških odlika uzoraka tkiva dobijenih biopsijom ili operacijom, dok je stadijum određen na osnovu veličine primarnog tumora i prisustva lokoregionalne i/ili udaljene diseminacije. Dijagnoze su uz indikativne kliničke prezentacije postavljane određivanjem baznih vrednosti hormona, odgovarajućim funkcionalnim ispitivanjem i imunohistohemijskom potvrdom sekretornog produkta u uzorku tumorskog tkiva.Rezultati: Od 272 retrospektivno analizirana pacijenta, 77,6% pacijenata je imalo nefunkcionalne tumore, dok su funkcionalni pronađeni kod 22,4% slučajeva. Funkcionalni NET su bili značajno manje veličine i nižeg gradusa, kao i sa značajno nižom učestalošću metastaza i IV stadijuma bolesti u odnosu na nefunkcionalne (p
Keywords: pankreasni neuroendokrini tumori; funkcionalni tumori; hormonski sindrom; preživljavanje