Površina mitohondrija u citoplazmi hepatocita miševa na ishrani sa povećanim sadržajem masti koji su tretirani metforminom - Milošević, Sara (Medicinski podmladak, 2025)
Uvod: Opšte je prihvaćeno da na ćelijskom nivou dijabetes prati mitohondrijalna disfunkcija u hepatocitima. U pacijenata sa tip 2 dijabetesom je primećen smanjen broj mitohondrija i njihova respiratorna aktivnost. Smatra se da je glavni mehanizam delovanja metformina posledica inhibicije kompleksa i respiratornog lanca u unutrašnjoj membrani mitohondrija, najnovija istraživanja su ukazala na mogućnost da metformin, u terapijski relevantnim koncentracijama, povećava respiraciju mitohondrija, membranski potencijal i nivoe ATP-a u hepatocitima. C57BL/6 J miševi podvrgnuti dijeti sa visokim sadržajem masti predstavljaju često korišćeni model za metabolički sindrom i tip 2 dijabetes.Cilj rada: Cilj ovog rada je ispitivanje površine mitohondrija mišjih hepatocita na ishrani sa povećanim udelom masti i miševa na istoj ishrani koji su tretirani metforminom.Materijal i metode: Miševi muškog pola, soja C57BL/6 J, su raspoređeni u dve eksperimentalne grupe koje su dobijale hranu sa visokim sadržajem masti (HFD). Tokom poslednjeg meseca, jednom dnevno, jednoj grupi miševa je davan metformin. Nakon 6 meseci, miševi su žrtvovani i uzeti su uzorci jetre koji su obrađeni za transmisionu elektronsku mikroskopiju. Fotomikrografije su analizirane pomoću programa ImageJ 1.49 tako što su izmerene površine svih vidljivih mitohondrija. Statistička analiza vršena je u SPSS programu primenom Studentovog T testa.Rezultati: Analizom ultrastrukture hepatocita utvrđeno je da su mitohondrije uglavnom bile sferičnog ili ovalnog oblika i normalne morfologije, bez upadljivih razlika među eksperimentalnim grupama životinja. Prosečna površina mitohondrija iznosila je u grupi miševa na HFD ishrani 4,75 ± 0,25μm, a u grupi miševa na HFD ishrani koji su dobijali metformin 4,44 ± 0,6μm. Nije pokazana statistički značajna razlika u površini mitohondrija između ispitivanih grupa (p > 0,05).Zaključak: Dobijeni rezultati ukazuju da kod životinja koje su hranjene dijetom sa visokim sadržajem masti, metformin ne dovodi do promene površine mitohondrija.
Keywords: dijabetes; hepatociti; mitohondrije; metformin; HFD