MULTIPLA SKLEROZA KASNOG POČETKA - Budimkić, Maja; Tamaš, Olivera; Veselinović, Nikola; Mesaroš, Šarlota; Drulović, Jelena (Medicinski podmladak, 2024)
Multipla skleroza (MS) je inflamatorno demijelinizaciono i neurodegenerativno oboljenje centralnog nervnog sistema (CNS) koja se uobičajeno javlja u uzrastu od 20 do 40 godina. Ređe, dijagnoza MS se može postaviti u dečijem i adolescentskom uzrastu, pre navršene 18 godine, kao i kod osoba starosti 50 godina i više. Ukoliko se simptomi MS jave kod osoba sa 50 godina i više, ova forma bolesti se označava kao MS kasnog početka (engl. „late onset MS“, LOMS). U poređenju sa klasičnim početkom MS  osobe sa LOMS karakteriše češća pojava progresivnog toka bolesti, kašnjenje u postavljanju dijagnoze u odnosu na vreme od pojave inicijalnih neuroloških smetnji, kao i veća prevalencija motorne onesposobljenosti. Što su osobe starije, rizik za postojanje komorbiditeta je veći, što negativno utiče na tok bolesti i potencijalno ograničava terapijske mogućnosti. Limitirani su podaci o efektivnosti i bezbednosti terapije koja modifikuje prirodni tok bolesti, osoba sa MS u ovoj starosnoj grupi. Posebno je zanimljivo kako proces starenja utiče na patofiziologiju MS, klinički tok i pristup lečenju osoba sa LOMS.
Keywords: multipla skleroza (MS); kasni početak; , terapija koja menja prirodni tok bolesti osoba sa MS