KARDIOVASKULARNI FAKTORI RIZIKA ZA MOŽDANI UDAR KOD STARIH OSOBA - Stojanovski, Nataša; Tomić, Aleksandra; Radojičić, Aleksandra; Mijajlović, Milija (Medicinski podmladak, 2024)
Do 2050. godine biće oko 426 miliona ljudi preko 80 godina starosti. Pošto je životni vek sve duži, kardiovaskularni faktori rizika postaju sve veći izazov. Kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrti kod osoba preko 65 godina. Moždani udar je, takođe, na jednom od vodećih mesta među uzrocima mortaliteta i invaliditeta. Procenjuje se da se 75% moždanih udara javlja kod ljudi starijih od 65 godina. Važno je znati kako se može uticati i koliko na promenljive faktore rizika za moždani udar, a kako oni faktori rizika koji se ne mogu menjati utiču na rizik od pojave moždanog udara. Godine života su vodeći faktor rizika među nepromenljivim faktorima rizika za moždani udar. Pol se takođe može izdvojiti kao važan, zato što postoje socioekonomske i biološke razlike između muškaraca i žena. U one faktore rizika koji su promenljivi spadaju: dijabetes, gojaznost, psihosocijalni faktori, dislipidemija, pušenje, fizička neaktivnost, ishrana, prekomerni unos alkohola, visok krvni pritisak i druga kardiovaskularna oboljenja poput atrijalne fibrilacije (AF), pri čemu je hipertenzija možda i najvažniji faktor iz ove grupe kod starijih osoba. Bolje poznavanje povezanosti ovih faktora rizika sa moždanim udarom u različitim starosnim grupama, može pomoći u boljoj kontroli i prevenciji moždanog udara.
Keywords: cardiovascular risk factors; stroke risk factors; elderly