GENETIČKI I EPIGENETIČKI MEHANIZMI U PROCESU STARENJA - Novaković, Ivana; Filipović, Tamara; Maksimović, Nela; Nikolic, Dejan (Medicinski podmladak, 2024)
Starenje je neizbežan proces i u populaciji raste zastupljenost starih ljudi. Shodno tome, razumevanje genetskih faktora i fizioloških mehanizama uključenih u proces normalnog starenja je od sve većeg značaja za održavanje kvaliteta života u starosti. Očuvanje fizioloških funkcija ili „zdravlja“ starih ljudi smanjiće pritisak na zdravstvene sisteme i troškove. U ovom revijalnom radu, u svetlu najnovijih naučnih podataka i hipoteza, ukratko se razmatraju neka ključna pitanja koja se tiču genetike, biologije i fiziologije starenja: šta je starenje, zašto nastaje i koje su mogućnosti odlaganja i usporavanja starenja.
Keywords: starenje; genetika; karakteristike; uzroci; usporenje