Detekcija simptoma poremećaja pažnje sa hiperaktivnošću kod studenata medicine Univerziteta u Beogradu-učestalost i povezanost sa sociodemografskim karakteristikama, akademskim postignućima i usamljenošću - Kojović, Natalija; Joković, Nikola; Mandić Maravić, Vanja; Marić Bojović, Nađa (Medicinski podmladak, 2024)
Uvod: Poremećaj pažnje sa hiperaktivnošću (ADHD) je psihijatrijski poremećaj sa tipičnim početkom u dečijem dobu. Psihičke smetnje, socijalne teškoće i disfunkcionalnost mogu ali ne moraju da se povuku u odraslom dobu. U cilju detekcije simptoma ADHD kod odrasle populacije razvijeni su odgovarajući instrumenti i oni do sada nisu primenjivani na populaciji studenata u Srbiji.Cilj rada: Ispitati učestalost pozitivne detekcije simptoma ADHD u populaciji studenata medicine i povezanost pozitivnog rezultata detekcije sa sociodemografskim karakteristikama, akademskim postignućima i usamljenošću. Materijal i metode: Studija preseka je sprovedena na Medicinskom fakultetu u Beogradu distribucijom upitnika postavljenog na online platformi. Upitnikom su dobijeni podaci o socio-demografskim i akademskim karakteristikama ispitanika. Za detekciju simptoma ADHD kod odraslih, ispitivanje ličnog doživljaja socijalnog statusa i usamljenosti korišćene su ASRS-v1.1, Scale of Subjective Social Status i Huges-ova skala usamljenosti. Podaci su obrađeni metodama deskriptivne i analitičke statistike.Rezultati: Uzorak je činilo n=404 studenata svih godina fakulteta (18-30 godina). Ukupno 21,7% studenata je imalo pozitivnu detekciju simptoma ADHD. Kod njih je prosečna ocena tokom studija bila 8,5±0,8, a kod druge grupe 8,7±0,7 (p=0,009). Studenti pozitivni na detekciji su bili usamljeniji (p