Značaj magnetne rezonance u otkrivanju lokalnog recidiva adenokarcinoma pankreasa dokazanog PET-CT - om - Saponjski, Dusan; Sobic Saranovic, Dragana; Đurić Stefanović, Aleksandra (Medicinski podmladak, 2023)
Adenokarcinom pankreasa predstavlja jedno od najčešćih malignih oboljenja današnjice sa visokom stopom mortaliteta. Bolest je dugi vremenski period asimptomatska ili daje nespecifične tegobe zbog čega se najčešće otkriva u kasnijim stadijumima. Jedini dostupni kurativni metod jeste radikalna hirurška intervencija, koja podrazumeva Viplovu proceduru za tumore lokalizovane u predelu glave pankreasa ili distalnu pankreatektomiju u slučaju da je tumor lokalizovan u regiji tela ili repa. S obzirom na činjenicu da se većina tumora otkriva u uznapredovaloj formi bolesti, mali broj pacijenata su kandidati za hiruršku intervenciju, a čak i nakon iste stopa petogodišnjeg preživljavanja je relativno niska. Iz tog razloga, rano otkrivanje lokalnog recidiva je od velike važnosti. U dosadašnjem svakodnevnom radu, PET-CT se pokazao kao metoda izbora za rano otkrivanje lokalnog recidiva. Sve je više studija koje pokazuju na značajnost MR i difuzionih sekvenci u dijagnostikovanju recidiva karcinoma pankreasa.
Keywords: adenokarcinom pankreasa; recidiv; MR; ,PET-CT