Engleski Frequency of vascular risk factors and the impact of their treatment on the outcome of acute ischemic stroke in patients treated with recanalization therapy - Mikulan, Rea; Macura, Lana; Pađen, Višnja (Medicinski podmladak, 2024)
SAŽETAKUvod: Moždani udar (MU) je vodeći uzrok smrtnosti i dugotrajne onesposobljenosti ljudi širom sveta. Blagovremena dijagnoza i kontrola vaskularnih faktora rizika je prioritet za adekvatnu prevenciju MU.Materijali i metode: Sprovedena je retrospektivna analiza podataka pacijenata sa AIMU lečenih rekanalizacionom terapijom u jednogodišnjem periodu na Odeljenju urgentne neurologije. Izvršena je analiza karakteristika studijske populacije, faktora rizika i komorbiditeta kao i terapije u primarnoj prevenciji AIMU. Simptomatska intracerebralna hemoragija (sICH) je definisana prema ECASS-2 kriterijumima. Istraživanje je uključilo i procenu funkcionalnog ishoda pacijenata nakon tri meseca koji je definisan korišćenjem modifikovanog Rankin skora (mRS).Rezultati: Studijom je bilo uključeno ukupno 117 pacijenata sa AIMU, od kojih je 70 (60%) bilo muškog pola. Prosečna starost studijske populacije iznosila je 65 godina (64.6 ± 14), a njihov incijalni NIHSS skor pri prijemu iznosio je 12 (12 ± 6.7).  Najčešći prisutni faktori rizka su bili arterijska hipertenzija i hiperholesterolemija. Najzastupljeniji lekovi u sklopu primarne prevencije su bili antihipertenzivi i antitrombotična terapija. U cilju sagledavanja efekata korišćenja antitrombotične terapije (AT) u sklopu primarne prevencije AIMU,studijska populacija je podeljena na dve grupe (onu koja je koristila prethodnu AT terapiju, i na onu koja nije). Analiza je pokazala da pacijenti koji nisu bili na prethodnoj AT terapiji su bili: češće muškog pola, starosti 45-75 godina ili mlađi od 45 godina, ređe su imali prethodnu AF, hiperholesterolemiju i prethodni AIMU i trend inicijalno nižeg NIHSS skora. Nije bilo statistički značajne razlike između dve grupe u pojavi sICH.Zaključak:  Identifikacija faktora rizika i njihovo lečenje u svim starosnim grupama je značajno za primarnu prevenciju AIMU. Prethodna upotreba antitrombotočne terapije ne povećava verovatnoću pojave sICH kod pacijenata sa AIMU lečenih rekanalizacionom terapijom.
Keywords: engleski