Srpski ESENCIJALNI METALI PRISUTNI U TRAGOVIMA U ORGANIZMU U ZDRAVLJU I BOLESTI - Makević, Vedrana; Ilić, Anđelija; de Luka, Silvijo (Medicinski podmladak, 2023)
Esenijalni elementi koji su u organizmu prisutni u tragovima (Fe, Zn, Cu, Mn, Mo, Co) učestvuju u velikom broju fizioloških i metaboličkih procesa i stoga imaju značajno mesto u funkcionisanju organizma. Shodno tome, njihova ravnoteža u organizmu mora biti dobro regulisana kroz procese apsorpcije, transporta i skladištenja. Posledice po zdravlje ljudi nastaju kada ovih metala ima nedovoljno u organizmu, ali i usled njihovog suficita. Deficit dovodi do remećenja fizioloških procesa u koje su uključeni, dok sa druge strane višak redoks aktivnih metala - gvožđa, bakara i kobalta može dovesti do oksidativnog stresa i time oštećennja tkiva. Mnoge dobro poznate bolesti poput sideropenijske anemije, hemohromatoze, Vilsonove, Menkesove bolesti i enteropatskog akrodermatitisa posledica su poremećaja na nivou esencijalnih metala. Međutim, u poslednje vreme sve više se pokazuje njihova povezanost sa karcinomima, aterosklerozom, dijabetesom i neurodegenerativnim bolestima. Ove bolesti prestavljaju veliki zdravstveni izazovi savremenog društva, a pručavanje uloge esencijalnih metala u njima može pomoći rasvetljenju njihove paogeneze i doprineti razvoju novih terapija. Ova studija sadrži pregled kinetike i fiziologije esencijalnih metala kao i njihovih uloga u razvoju bolesti.
Keywords: Esencijalni metali, Mikroelementi, Toksičnost