UZRASNO I POLNO SPECIFIČNE KARAKTERISTIKE OBOLELIH OD COVID-19 U AUTONOMNOJ POKRAJINI VOJVODINI U 2020. GODINI - Tešić, Nikolina; Medić, Snežana (Medicinski podmladak, 2024)
Uvod: Kliničke manifestacije koronavirusne bolesti-2019 (engl. Coronavirus disease 2019- COVID-19) variraju od asimptomatskih do teških kliničkih oblika. Činioci koji utiču na nepovoljan tok bolesti, uključujući pol i uzrast obolelih, se još uvek proučavaju.Cilj rada: Utvrditi polne i uzrasno specifične karakteristike obolelih od COVID-19 u periodu od marta do decembra 2020. godine na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine.Materijal i metode: Za obradu podataka korišćen je deskriptivni metod. Podaci o laboratorijskim potvrđenim slučajevima COVID-19 su preuzeti iz baze epidemiološkog nadzora Instituta za javno zdravlje Vojvodine i analizirani retrospektivno. Prema težini bolesti, slučajevi su klasifikovani kao: asimptomatski, blagi, teški ili kritični. Registrovani slučajevi COVID-19 su analizirani po polu i uzrastu u odnosu na težinu kliničke slike, a rezultati su prikazani tabelarno i grafički.Rezultati: U posmatranom periodu registrovano je ukupno 78106 slučajeva COVID-19 (incidencija 4217/100.000). Posmatrano po polu, 50,8% obolelih su bili ženskog pola. Najviša uzrasno specifična stopa incidencije COVID-19 je registrovana u uzrastu od 30 do 59 godina (5876/100.000). Teška i kritična forma COVID-19 bila je češća u uzrastu ≥ 60 godina života (18,0-39,0%). Asimptomatski tok bolesti je zastupljeniji kod najstarijih ≥80 godina (16,0%) i najmlađih
Keywords: COVID-19; SARS-CoV-2; pol; starost; težina bolesti