FDG PET/CT KOD SUMNJE NA RECIDIV KARCINOMA GRLIĆA MATERICE - Stojiljković, Milica (Medicinski podmladak, 2023)
Karcinom grlića materice predstavlja četvrti najčešći malignitet i četvrti uzrok smrti od tumora kod žena u svetu, i približno trećina žena lečenih od cervikalnog karcinoma razviće recidiv bolesti tokom praćenja. U praćenju i kod sumnje na recidiv cervikalnog karcinoma koriste se različite imidžing metode kao što su CT, MR i PET/CT. Međutim, uloga PET/CT je u konstantom porastu kod ovih pacijenata i najnoviji Vodič Nacionalne sveobuhvatne mreže za rak (National Comprehensive Cancer Network - NCCN) ipak preporučuje PET/CT kao metodu izbora u praćenju pacijenata sa II-IV stadijumom bolesti, kao i kod sumnje na recidiv ili metastatsku bolest. PET/CT je pokazao veću senzitivnost i specifičnost u odnosu na konvencionalni imidžing kod bolesnica sa sumnjom na recidiv karcinoma grlića materice, naročito u evaluaciji udaljene bolesti. Dodatna prednost PET/CT kod ovih pacijenata je njegov uticaj na odluku o terapiji kod približno polovine slučajeva. PET/CT je takođe pokazao prognostičku ulogu u predikciji preživljavanja bez pojave progresije kao i ukupnog preživljavanja, s obzirom da pacijenti sa sumnjom na recidiv cervikalnog karcinoma koji imaju pozitivan nalaz na PET/CT imaju značajno lošiju prognozu.
Keywords: karcinom grlića materice; klinički značaj; konvencionalni imidžing; pozitronska emisiona tomografija/kompjuterizovana tomografija; prognoza; recidiv