UTICAJ PANDEMIJE COVID-19 NA FIZIČKU AKTIVNOST STUDENATA STOMATOLOGIJE - Đorđević, Jana; Čvorović, Tamara; Jovanović, Svetlana; Milošević Marković, Maja (Medicinski podmladak, 2024)
Uvod: Pandemija COVID-19 i epidemiološke preporuke usvojene u cilju sprečavanja širenja infekcije, mogu značajno uticati na fizičko i mentalno zdravlje svih populacionih grupa. Iako studenti stomatologije ne predstavljaju posebno vulnerabilnu grupu, zbog nemogućnosti da ostvare potpuni razvoj svojih kliničkih veština tokom školovanja posebno su pogođeni pandemijom. Fizička aktivnost može imati značajnu ulogu u smanjenju stresa uzrokovanog pandemijom. Cilj studije je bio da se proceni uticaj pandemije COVID-19 na fizičku aktivnost studenata stomatologije.Materijal i metod: Istraživanje je sprovedeno putem interneta od 01. do 26. decembra 2020. godine, tokom zimskog semestra školske 2020/21. godine na Stomatološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Istraživanjem je obuhvaćeno 379 studenata stomatologije (305 ženskog i 74 muškog pola) prosečne starosti 21,6 ± 2,6 godina. Kao instrument istraživanja korišćeni su demografski upitnik koji sadrži pitanja o polu, starosti, godini studija, materijalnom stanju, mestu stanovanja, pušačkom statusu i konzumiranju alkohola, antropometrijski podaci (težina, visina i obim struka) kao i međunarodni upitnik o fizičkoj aktivnosti (International Physical Activity Questionnaire, IPAQ)Rezultati: Postoji statistički značajno smanjenje svih nivoa fizičke aktivnosti tokom pandemije (p
Keywords: COVID-19; pandemija; fizička aktivnost; International physical activity questionnaire (IPAQ); studenti stomatologije.