ASSESSMENT OF THE PRESENCE OF ANHEDONIA DURING THE COVID-19 PANDEMIC IN STUDENTS OF THE FACULTY OF MEDICINE OF THE UNIVERSITY OF NIŠ - Malinić, Milan; Lakić, Jovana; Jovanović, Dunja; Simonović, Maja (Medicinski podmladak, 2024)
Uvod: Anhedonija predstavlja psihopatološko stanje koje se defiše kao gubitak sposobnosti doživljavanja zadovoljstva. Opisuje gubitak fundamentalne dimenzije ljudskog iskustva. Covid-19 pandemija stvorila je uslove za razvoj anhedonije, donela je ograničenja, manje pozitivnih iskustava, ograničenje planiranja, ljudskih kontakta, ograničenje kretanja i stalno preteću opasnost lošeg ishoda.Cilj rada: Cilj istraživanja je utvrđivanje stanja anhedonije u populaciji studenata Medicinskog fakulteta u periodu Covid-19 pandemije i utvrđivanje da li postoji razlika u stepenu anhedonije u grupi subjekata koji su bolovali od Covid-19 infekcije u odnosu na grupu subjekata koji nisu bolovali od Covid-19 infekcije.Materijal i metode: Istraživanje je sprovedeno pomoću upitnika koji je formiran na Gugl platformi (Google Forms). Link za upitnik je distribuiran putem socijalnih medija u periodu januar-februar 2022. godine. U istraživanju je učestvovao 191 student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu. Procena stanja anhedonije izvršena je korišćenjem Snaith-Hamilton Pleasure Scale (SHAPS). Statistička značajnost razlika između grupa određivana je primenom Studentovog t-testa.Rezultati: Dobijeni rezultati sprovedenog istraživanja su pokazali da stanje anhedonije u ispitivanoj grupi subjekata nije prisutno. Na osnovu dobijenih rezultata zaključujemo da je kod ispitanika stepen anhedonije značajno nizak (skor je manji od 2) za skoro sve dimenzije zadovoljstva, sem za treniranje, gde se primećuje blagi porast anhedonije (skor je 2,13).Zaključak: Dobijeni rezultati pokazuju da nisu nađeni indikatori koji pokazuju prisustvo stanja anhedonije u populaciji studenata u ispitivanom periodu Covid-19 pandemije. Nisu nađene razlike stanja anhedonije u grupi subjekata koji su bolovali od Covid-19 infekcije u odnosu na studente koji nisu bolovali od Covid-19 infekcije.
Keywords: English