ANALIZA UČESTALOSTI I DUŽINE TRAJANJA KLINIČKE REMISIJE U PACIJENATA SA NOVOOTKRIVENIM TIPOM 1 DIJABETESA - Todorov, Teodora (Medicinski podmladak, 2024)
Uvod: U pacijenata sa novootkrivenim tipom 1 dijabetesa (NT1D) nakon uvođenja insulinske terapije, može se indukovati potpuna ili parcijalna klinička remisija (KR), odnosno euglikemija u odsustvu insulinske terapije ili uz redukovanu dnevnu dozu insulina. Međutim, faktori koji utiču na indukciju i dužinu KR bolesti, nisu dovoljno razjašnjeni. Stoga je cilj ovog istraživanja analiza učestalosti i dužine trajanja KR kod pacijenata sa postavljenom dijagnozom NT1D.Materijal i metode: U istraživanje su uključena 62 bolesnika sa dijagnozom NT1D, koji su lečeni hospitalno na Klinici za endokrinologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije (UKCS) tokom 2019. i 2020. godine. Demografski, klinički i podaci o laboratorijskim nalazima su dobijeni iz medicinske dokumentacije. Za potrebe statističke analize korišćene su deskriptivne statističke metode, Pearsonov hi-kvadrat test, Fisherov test tačne verovatnoće, Studentov t test, Mann Whitney U test i Spearmanov koeficijent korelacije.Rezultati: KR je indukovana kod 46,8% ispitanika i njeno prosečno trajanje bilo je 11,2 meseca. Pacijenti koji su ušli u KR su imali bitno niže vrednosti HbA1c (9,9 ± 2,8 vs 11,8 ± 2,4%; p=0,007) i manje izgubili u telesnoj masi (4 vs 12kg, p
Keywords: novootkriveni tip 1 dijabetesa; klinička remisija; C peptid; GAD