Transarterijska hemoembolizacija u tretmanu hepatocelularnog karcinoma tokom COVID-19 pandemije - Filipović, Aleksandar (Medicinski podmladak, 2023)
Pandemija COVID-19 ima značajan uticaj na lečenje hepatocelularnog karcinoma  uzrokovanjem kašnjenja u dijagnostikovanju i lečenju pacijenata zbog ograničenja u pristupu pacijenata referentnim centrima. Smanjena je dostupnost ljudskih resursa za negu pacijenata sa hepatocelularnim karcinomom, kao i dostupnost bolničkih kreveta i operacionih sala. S druge strane, postterapijski morbiditet i mortalitet povećani su kod pacijenata sa cirozom i karcionomom zbog njihovog imunokompromitovanog statusa i veće šanse da obole od teške forme COVID-19 bolesti. U suočavanju sa tako izazovnom situacijom od suštinskog je značaja da se revidiraju aktuelne preporuke za strategije lečenja hepatocelularnog karcinoma tokom pandemije COVID-19 i da se prilagode svakodnevnoj praksi u skladu sa važećim zakonodavstvom uz poštovanje principa dobre kliničke prakse.
Keywords: transarterijska hemoembolizacija; hepatocelularni karcinom; COVID-19