PLUĆNE MANIFESTACIJE KOD PACIJENATA SA AHALAZIJOM: Povezanost pluća i ahalazije - Janković, Jelena; Skrobić, Ognjan; Milenković, Branislava (Medicinski podmladak, 2023)
Ahalazija je poremećaj motiliteta uzrokovan nedovoljnom relaksacijom donjeg ezofagealnog sfinktera. Pacijenti sa ahalazijom, pored gastrointestinalnih simptoma, imaju i mnoge respiratorne tegobe. Mehanizmi nastanka plućne patologije kod ovih pacijenata mogu uključivati spoljašnju kompresiju traheje dilatiranim jednjakom ili aspiracija nesvarene hrane. Cilj ovog rada je da se procene kliničke, strukturne i funkcionalne abnormalnosti pluća kod pacijenata sa ahalazijom. Respiratorni simptomi mogu biti uzrokovani aspiracijom kiselog nesvarenog sadržaja koji vrši iritaciju sluzokože disajnih puteva, a zadržavanje hrane u donjem delu jednjaka može izazvati bol u grudima. Najčešći simptomi su kašalj, dispneja, retrosternalni bol, disfonija. Ponavljajuće mikro ili makro-aspiracije mogu izazvati strukturne promene disajnih puteva i plućnog parenhima kao što su fibroza, nodularne promene, pa čak i pneumonija kao akutna plućna manifestacija ahalazije. Kompresija na bronhijalno stablo može izazvati opstruktivni poremećaj spirometrijom, dok restriktivni nalaz može biti povezan sa fibrozom pluća. Smanjenje difuzijskog kapaciteta pluća verovatno je posledica oštećenja alveolarno-kapilarne membrane kiselim nesvarenim sadržajem. Respiratorni simptomi, radiološke i funkcionalne abnormalnosti pluća su česte kod pacijenata sa ahalazijom. Svest o ovoj povezanosti važna je za što raniju dijagnostiku i lečenje.
Keywords: ahalazija; testovi plućne funkcije; respiratorni simptomi; CT toraksa