Stavovi i informisanost među studentima medicine o prevenciji i farmakoterapiji COVID-19 infekcije u Srbiji - Ivanišević, Milica (Medicinski podmladak, 2024)
Uvod: COVID-19 pandemija predstavlja svetski zdravstveni problem. Da bi se infekcija virusom prevenirala, neophodno je posedovati adekvatno znanje o virusu, njegovom širenju, kliničkim oblicima bolesti i neophodnim merama prevencije. Takođe, važno je biti informisan i o protokolima i farmakoterapijskim mogućnostima prilikom zbrinjavanja pacijenata sa COVID-19 infekcijom.  Cilj: Cilj ove studije je bio da se istraže znanja i stavovi studenata Medicinskog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, vezanih za prevenciju i farmakoterapiju ove infekcije, kao i da se uporediti razlike među studentima prve, treće i šeste godine studija.Materijal i metode: Studija preseka je sprovedena među 479 studenata na svim godinama studija. Anketa je izvršena putem interneta i bila je dostupna od 30. novembra do 20. decembra 2021. godine. Rezultati su prikupljeni i analizirani u statističkom softveru SPSS 22.0 (IBM Corp. IBM SPSS Statistics for Windows. Armonk, NY: IBM Cor; 2017).Rezultati: Većina učesnika je bilo ženskog pola (72%) i vakcinisano u vreme izvođenja studije (92,7%). procenat vakcinisanih studenata na prvoj godini iznosio je 78,8%, na trećoj 97,3%, a na šestoj godini 97,4%. Za razliku od studenata šeste godine, studenti prve godine teže stavu da je vakcinacija najefikasnija preventivna mera (aritmetička sredina±standardna devijacija; 1,2±0,1; 0,7±0,1; p
Keywords: COVID-19, studenti medicine, farmakoterapija, anketa