VASKULARNE KOMPLIKACIJE KOD SINDROMA PRODUŽENOG COVIDA SU JAKO RETKE - Končar, Igor (Medicinski podmladak, 2023)
U zavisnosti od metodologije tromboze tokom akutne infekcije COVIDom su zabeleženu u 20-85% bolesnika. Nakon akutne faze određena grupa pacijenata sa ima različite simptome nespecifične prirode koji mogu trajati i mesecima te se takvo stanje naziva produženim COVID-om. Imajući u vidu mehanizme nastanka i učestalost vaskularnih komplikacija tokom COVID infekcije kao i patogenezu produženog COVID-a očekivali bi da i ovde dominiraju trombotski procesi kako na arterijskom tako i na venskom sistemu.  Sproveli smo opsežni pregled literature tražeći naučne radove koji opisuju trombotske, arterijske ili venske, komplikacija u produženom COVID sindromu, više od četiri nedelje nakon akutne epizode. Istraživanja koja se bave produženim COVIDom su uglavnom fokusirana na simptome i laboratorijske rezultate dok rezultati koji se bave trombotskim komplikacijama uglavnom nedostaju ili su retke. Jako je malo kardiovaskularnih manifestacija dok su vrednosti D Dimera procenjivane u samo dve studije. Jedna od malobrojnih istraživanja koja porede efekte drugih virusnih infekcija i COVIDa je pokazala da je u produženom COVIDu učeastalost trombotskih komplikacija nešto veća. Posebno je osetljiva grupa hroničnih kardiovaskularnih bolesnika kod kojih je učestalost trombotskih događaja znatno veća- Vaskularne komplikacije produženog COVIDa su retke u dostupnoj literaturi, posebno u poređenju sa ulogom trombotskih događaja u akutnoj COVID infekciji. Buduća istraživanja će nadamo se pokazati uzrok i potencijalne mehanizme za ovakvu razliku.
Keywords: vaskularne komplikacije; tromboza; ishemija; pulmonarni embolizam; venska tromboza; arterijska tromboza; embolija; produženi COVID