Primena telepsihijatrije u lečenju patoloških kockara za vreme pandemije COVID 19 - Sbutega Filipović, Olivera; Jovanović, Aleksandar; Maksimović, Jadranka (Medicinski podmladak, 2023)
Patološko kockanje je ozbiljan mentalni poremećaj i predstavlja jedinu bihejvioralnu zavisnost aktuelno priznatu od strane Američke psihijiatrijske asocijacije. Učestalost poremećaja izazvanih kockanjem i online kockanjem je u porastu u zemljama širom sveta kao i potreba za pomoći u cilju terapije i lečenja kako pacijenata tako i njihovih porodica koji su pogođeni ovom bolešću. Pandemija COVID 19 uticala je u velikoj meri na socijalni život svetske populacije , a tako i na promene u svetu komercijalnog kockanja, poremećajima izazvanih kockanjem i terapiji već dijagnostiokvanih pacijenata. Grupna porodična kognitivno-bihjevioralna terapija je jedna od terapija izbora koja je priznata i prihvaćena kod patologije izazavane  kockanjem. Pandemija COVID 19 dovela je do prekida mogućnosti primene grupne  porodične terapije uživo u psihijatrijskim zdravstvenim institucijama u Republici Srbiji zbog epidemioloških mera u cilju suzbijanja infektivne bolesti. Telepsihijatrija našla je svoj put u datom trenutku radi održavanja postojećeg programa i pacijenata , ali i  pružanja novih terapijskih mogućnosti za dalju budućnost.
Keywords: Klučne reči: patološko kockanje, telepsihijatrija, Covid19,mentalno zdravlje