Korelacija FLI indeksa masne jetre sa indeksima insulinske rezistencije kod pacijenata sa metaboličkim sindromom - Mitrović, Marija; Mišević, Vojko (Medicinski podmladak, 2023)
KORELACIJA FLI INDEKSA MASNE JETRE SA INDEKSIMA INSULINSKE REZISTENCIJE KOD PACIJENATA SA METABOLIČKIM SINDROMOM Autori: Marija Mitrović, Vojko Mišević e-mail: mitrovicmarija505@gmail.com ; misevic.vojko@gmail.comMentor: kl. asist. dr Ljiljana Popović, Klinika za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, Univerzitetski klinički centar Srbijee.mail: liliana.popovich@gmail.com Uvod: Metabolički sindrom uključuje insulinsku rezistenciju, visceralnu gojaznost, hipertenziju i  dislipidemiju, koje udruženo dovode do povećanog rizika od ubrzane ateroskleroze, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Insulinska rezistencija se smatra patofiziološkim mehanizmom u osnovi metaboličkog sindroma, a manifestuje se poremećenim metabolizmom glukoze, hiperinsulinemijom i lipidnim disbalansom. Nealkoholnu masnu bolest jetre karakteriše mikrovezikularna steatoza, a koja nije posledica upotrebe lekova, alkohola ili naslednih bolesti i predstavlja hepatičku manifestaciju metaboličkog sindroma.Cilj rada: Imajući u vidu da je insulinska rezistencija patofiziološki povezana sa metaboličkim bolestima jetre, cilj rada bio je da ispita korelacijuFLI indeksa (Fatty liver index) sa indeksima insulinske rezistencije HOMA-IR (Homeostasis Model Assesment of Insulin Resistance), Tyg (The Triglyceride-Glucose Index), QUICKY (The quantitative insulin-sensitivity check index) u kompletnom uzorku, ali i na nivou grupa pacijenata sa prekomernom telesnom težinom i gojaznih sa karakteristikama metaboličkog sindroma. Materijal i metode: Studija je uključila 70 pacijentata koji su ispunjavali kriterijume dijagnoze metaboličkog sindroma, Klinike za endokrinologiju KCS, slučajnim izborom medicinske dokumentacije iz Kabineta za lipidne poremećaje i lipoferezu. Pacijenti su bili podeljeni u dve grupe, tj. grupu A, pacijenti sa prekomernom telesnom težinom (ITM 25-29,9 kg/m2), i grupu B, gojazni pacijenti (ITM>30 kg/m2). Vrednosti indeksa insulinske rezistencije poredili smo između grupa, potom statističkom analizom korelirali sa FLI indeksom unutar grupa i na nivou kompletnog uzorka.Rezultati: Statističkom analizom utvrđena je korelacija između FLI indeksa masne jetre i indeksa insulinske rezistencije HOMA-IR i Tyg (p=0,03; p
Keywords: metabolički sindrom; insulinska rezistencija; FLI indeks; masna jetra