Problem antibiotske rezistencije kod lečenja Helicobacter pylori infekcije - Milivojević, Vladimir (Medicinski podmladak, 2023)
Pravovremeno i adekvatno lečenje Helicobacter pylori (H. pylori) infekcije od suštinskog je značaja imajući u vidu visoku stopu prevalencije (>50%), činjenicu da infekcija ovim patogenom izaziva hronični gastritis kao i značajne komplikacije u vidu ulkusne bolesti, MALT limfoma, metaplazije i adenokarcinoma želuca. Brojne nacionalne preporuke i internacionalni vodiči diktiraju efikasnost terapije, ali njihiovo nekonzistentno sprovođenje remeti stopu izlečenja i povećava mogućnost razvoja antibiotske rezistencije. Prema preliminarnim podacima stopa rezistencije u Srbiji je visoka. Cilj terapijskih vodiča treba da bude efiksana terapija, koja je bezbedna i koja ako je moguće prevenira rastuću rezistenciju na antibiotike. Nove dijagnostičke tehnike poput bakterijske kulture i PCR mogu olakšati dijagnostiku i utvrditi antibiotsku rezistenciju što dalje dovodi do moguće primene individualizovanog terapijskog režima koji upravo može omogućiti bolju stopu izlečenja prevenirajući dalju antibiotsku rezistenciju.
Keywords: Helicobacter pylori infection, antibiotic resistance, tailored made therapy