Kinureninski put katabolizma triptofana i shizofrenija - Marković, Miloš (Medicinski podmladak, 2023)
Razvoj novih terapija usmerenih ka oporavku pacijenata sa shizofrenijom najpre je uslovljen razumevanjem biološke osnove bolesti. Kinureninski put katabolizma triptofana u fokusu je psihijatrijskih istraživanja obzirom da njegovi kataboliti imaju neuroaktivno dejstvo, a jedno od značajnijih je efekat kinurenske kiseline kao jedinog endogenog NMDA receptorskog antagoniste. Prema kinureninskoj hipotezi kod pacijenata sa shizofrenijom dolazi do disbalansa ekscitatornih i neuroprotektivnih metabolita kinureninskog puta. Smatra se da povećana produkcija kinurenske kiseline dovodi do ekscesivne blokade NMDA glutamatnih i alfa-7 nikotinskih receptora, delujući kao okidač nastanka kako psihotičnih simptoma tako i kognitivnih deficita. Ovaj rad ima za cilj da analizira kinureninsku hipotezu shizofrenije, značajna istraživanja o promenama metabolita kinureninskog puta kod pacijenata sa shizofrenijom, kao i istraživanja mogućeg uticaja proinflamatornih citokina na kinureninski put.
Keywords: kinureninski put, proinflamatorni citokini, shizofrenija