Formiranje instrumentacione putanje ručnim i mašinskim instrumentima u povijenim kanalima- in vitro studija - Stošić, Miljan; Geler, Katarina; Petrović, Violeta; Jovanović - Medojević, Milica (Medicinski podmladak, 2023)
Uvod: Uspostavljanje instrumentacione putanje je važan preduslov za bezbednu  primenu  mašinskih NiTi instrumentata tokom oblikovanja kanalskih sistema.Cilj ovog rada je bio da se uporedi vreme potrebno za formiranje instrumentacione putanje, kao i promene u morfologiji apikalnog segmenta  i dijametru apikalnog otvora kanala, posle primene ručnih K-turpija i mašinskih PathFile instrumenata.Materijal i metod: Istraživanje je realizovano na 20 endo trening modela (Dentsply Maillefer, Switzerland). Instrumentaciona putanja je uspostavljena primenom ručnih K-turpija od nerđajućeg čelika  (Dentsply, Sirona, Switzerland) (n=10) odnosno mašinskih ProFile NiTi instrumenata (Dentsply, Sirona, Switzerland) (n=10). Vreme potrebno za uspostavljanje instrumentacione putanje mereno je iPhone stopwatch (Apple Inc. Cupertino, California). Slike apikalnog segmenta kanala  pre i posle formiranja instrumentacione putanje  snimane su steremikroskopom (Boeco BSZ-405, Germany), a zatim obradjene i analizirane u softverskom programu Scopeimage 9.0. Dobijeni podaci statistički su obrađeni Mann-Whitney testom (α=0.05).Rezultati: Uočena je statistički značajna razlika u pogledu vremena potrebnog za uspostavljanje instrumentacione putanje između ručnih K-turpija (6 min. 22 s) i mašinskih ProFile instrumenata (3 min. 20 s) (p0.05). Razlike u promeru apikalnog otvora bile su na granici statističke značajnosti (p ≈ 0,05).Zaključak: Primena mašinskih PathFile instrumenata rezultirala je bržim formiranjem instrumentacione putanje u poređenju sa ručnim K turpijama. Obe ispitivane grupe instrumenata dovele su  do sličnih promena  u morfologiji apikalnog segmenta kanala. Nešto veći promer apikalnog otvora kanala izmeren je posle primene ručnih K-turpija.
Keywords: instrumentaciona putanja; povijeni kanali; ručni instrumenti; mašinski instrumenti