ULOGA KONVENCIONALNOG CT PREGLEDA, CT PERFUZIJE I ANALIZE TEKSTURE TUMORSKOG TKIVA U PREDIKCIJI RIZIKA GASTROINTESTINALNIH STROMALNIH TUMORA ZELUCA - Mitrovic, Milica; Ebrahimi, Keramatollah; Djuric-Stefanovic, Aleksandra (Medicinski podmladak, 2022)
Kao najčešći mezenhimalni tumori digestivnog trakta, gastrointestinalni stromalni tumori (GIST) mogu imati  značajan metastatski potencijal sa visokom stopom diseminacije u jetru I peritonealnu duplju. Na osnovu modifikovane NIH klasifikacije (National Institutes of Health) ovi tumori su klasifikovani u 4 stadijuma: tumori veoma niskog, niskog, intermedijernog I visokog rizika. Za niskorizične tumore (LRG) minimalno invazivna hirurgija sa R0 resekcijom je najčešća terapijska opcija, dok za tumore visokog rizika (HRG) posthirurški se uključuje imatinib adjuvantna terapija. Preoperativna stratifikacija rizika je važna za odredjivanje terapijskog tretmana I same prognoze pacijenta. Sa savremenim napretkom dijagnostičkih modaliteta analiza imidzinga vise nije limitirana samo na vizuelnu procenu. CT perfuzija kao modalitet funkcionalne multidetektorske CT dijagnostike omogućuje kvantifikaciju tumorske vaskularizacije dok analiza teksture obezbedjuje kvantitativnu procenu stepena heterogenosti tumora, što sveukupno može pomoći pri diferencijaciji metastatskog potencijala ovih tumora. Značaj morfoloških karakteristika tumora dobijenih konvencionalnim CT pregledom u predikciji rizika je već dokazan brojnim studijama, a smatra se da zajedno sa gore pomenutim naprednim CT tehnikama moze obezbediti prediktivni model za preoperativnu procenu stratifikacije rizika GIST.