IMUNOTERAPIJA KOD PACIJENATA SA PRVIM TIPOM PREOSETLJIVOSTI NA HYMENOPTERA VENOME - Jovanović, Dragana; Perić Popadić, Aleksandra (Medicinski podmladak, 2022)
Alergija na Hymenoptera venome (HVA) je anafilaktička reakcija koja se javlja nakon ubodainsekta iz reda Hymenoptera: pčele (Apis mellifera), ose (Vespula vulgaris) ili stršljena (Vespacrabo). Himenoptera insekti mogu izazvati reakcije preosetljivosti posredovane IgE antitelimakod pacijenata preosetljivih na insekte, u rasponu od lokalnih do teških sistemskih reakcija, pačak i fatalne anafilakse. Sistemske anafilactičke reakcije (SAR) nakon uboda Himenopterainsekta prijavljene su kod do 7,5% odraslih i do 3,4% dece. Mogu se ograničiti na kožu iliizazvati teške reakcije kao što su vrtoglavica, gušenje, mučnina i gubitak svesti, šok, srčani ilirespiratorni zastoj. Pacijentima sa HVA se savetuje da nose komplet za hitne slučajeve koji sesastoji od auto-injektora adrenalina (AAI), H1-antihistaminika i kortikosteroida u zavisnosti odtežine prethodne SAR. Jedini tretman koji potencijalno može sprečiti buduću SAR nakon ubodainsekta je imunoterapija odgovarajućim venomom (VIT). Prijavljeno je da je VIT efikasna kod77%-84% pacijenata lečenih pčelinjim venomom i kod 91% -96% pacijenata lečenih osinimvenomom. Najnovije smernice Evropske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju(EAACI) pružaju preporuke za upotrebu VIT zasnovane na dokazima. VIT se preporučuje koddece i odraslih preosetljivih na venome jer dovodi do značajnog poboljšanja kvaliteta života upoređenju sa nošenjem auto-injektora adrenalina. Dobijanjem sve većih doza venoma tokom 3do 5 godina, VIT dovodi do promene imunološkog odgovora i tolerancije na odgovarajućivenom. Molekularna dijagnostika, koja koristi rekombinantne alergene omogućava otkrivanjeprave senzibilizacije i na taj način poboljšava izbor odgovarajućeg venoma za dugotrajnu VIT.Ovaj pregled ima za cilj da pruži informacije o preporukama za imunoterapiju kao i faktorima rizika za SAR tokom i nakon VIT.
Keywords: imunoterapija, Hymenoptera venomi, tip I preosetljivost