/ POVEZANOST GST POLIMORFIZAMA SA BIOMARKERIMA INFLAMACIJE I MULTI-ORGANSKOG OŠTEĆENJA U COVID-19 - Jerotić, Djurdja; Krunić, Ana (Medicinski podmladak, 2023)
Uvod: Imajući u vidu značajnu ulogu koju oksidativni stres ima u patofiziologiji COVID-19, može se pretpostaviti da razlike u kliničkim manifestacijama kod ovih pacijenata mogu biti posledica varijacija u genima koji kodiraju antioksidantne enzime, kao što su glutathione S-transferase (GST).Cilj: Cilj ove studije bio je da se ispita povezanost polimorfizama citosolnih GST (GSTA1 rs3957357, GSTM3 rs1332018 i GSTP1 rs1695) sa pokazateljima zapaljenja (leukociti, limfociti, monociti, CRP, fibrinogen, feritin) i biomarkerima multiorganskog oštećenja (urea, kreatinin, AST, ALT, LDH) kod COVID-19 pacijenata u dva vremena.Materijali i metode: Polimorfizmi GSTM3, GSTA1 i GSTP1 gena su određenii kod 150 COVID-19 pacijenata odgovarajućim PCR metodama. Rezultati: Pokazatelji zapaljenja (leukociti, limfociti, monociti) su porasli 7 dana po prijemu u bolnicu (p
Keywords: COVID-19, oksidativni stres, glutation S-transferaze, polimorfizam