PREVENTIVNO PONAŠANJE STUDENATA MEDICINE U TOKU COVID-19 PANDEMIJE - Đokić, Ivana; Đokić, Milena; Đokić, Ana; Milin Lazović, Jelena (Medicinski podmladak, 2023)
Uvod: Korona virus je pokazao da nema sezonski karakter, da se veoma lako širi sa jedne nadrugu osobu, ukoliko se mere prevencije ne primenjuju. Pored vakcinacije, koja jenesumnjivo najvažnija mera prevencije nastanaka COVID-19 infekcije, odgovorno ponašanje(nošenje maski, higijena ruku, poštovanje fizičke distance), posebno u ovom periodupovećanja broja obolelih i pojave novih sojeva, takođe, predstavlja važnu meru prevencije ikontrole bolesti. Cilj rada je ispitivanje preventivnog ponašanja studenata medicine tokompandemije COVID-19.Materijal i metode: Istraživanje je sprovedeno u januaru 2021. godine kao studija preseka ukoju su bila uključena 373 studenta Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Zaprikupljanje podataka korišćen je elektronski upitnik, koji je kreiran pomoću Google Formsaplikacije, a popunjavanje upitnika bilo je dobrovoljno i anonimno. Upitnik se sastojao iz 2dela: sociodemografskih karakteristika i preventivnog ponašanja studenata medicine u vezi sapandemijom COVID-19.Rezultati: Oko 80% studenata je često nosilo zaštitnu masku i izbegavalo da dodiruje lice,gotovo svi su često prali ruke, a oko 90% su retko i povremeno nosili rukavice. Studetkinje suznačajno češće prale i dezinfikovale ruke, izbegavale da dodiruju lice rukama kao i češćeprekrivale usta i nos pri kijanju i kašljanju. Takođe, studentkinje su statistički značajno češćeostajale kod kuće i dezinfikovale predmete u poređenju sa studentima.Zaključak: Znanje o rizičnom i preventivnom ponašanju u vezi sa COVID-19 kao iadekvatan nivo znanja kod studenata, pozitivni stavovi i preventivno ponašanje su ključni zaobezbeđivanje efikasne prevencije i kontrolu pandemije.Ključne reči: prevencija, ponašanje, studenti medicine, COVID-19, pandemija
Keywords: prevencija, ponašanje, studenti medicine, COVID-19, pandemija