ULOGA POROZNIH VEZA I KONEKSINA 43 U KANCEROGENEZI I METASTAZIRANJU TUMORA - Savić, Ivana (Medicinski podmladak, 2022)
Porozne veze su međućelijski spojevi koji omogućavaju direktnu komunikaciju susednih ćelija. Važne su u tkivnoj homeostazi, ćelijskom rastu i diferencijaciji. Sačinjene su od proteina koneksina, od kojih je najzastupljeniji i najviše ispitivan koneksin 43. Njegova uloga u nastanku i progresiji tumora je kontradiktorna. Cilj ovog rada je da sumira dosadašnja saznanja o ekspresiji koneksina 43 u različitim primarnim i sekundarnim tumorima da bi se objasnila njegova uloga u nastanku i progresiji malignih tumora. Dosadašnje studije su ispitivale ekspresiju koneksina kod različitih primarnih i sekundarnih tumora kao i njenu povezanost sa prognozom. Pokazano je da je ekspresija koneksina 43 povezana sa različitim aspektima tumorskog ponašanja. Međutim, istraživanja su pokazala da se ekspresija koneksina 43 razlikuje između različitih tipova i lokalizacija tumora, kao i između različitih faza u progresiji tumora, što ukazuje na kompleksnu ulogu koneksina 43 u tumorskoj evoluciji. Budući da porozne veze imaju ulogu u kancerogenezi kao i invaziji i metastaziranju malignih ćelija, dalje studije treba da razjasne da li se koneksin 43 može koristiti kao dijagnostički biomarker.