Produktivnost i efikasnost u sistemu zdravstvene zaštite s posebnim osvrtom na performanse bolnica - Medarević, Aleksandar P; Vuković, Dejana (Medicinski podmladak, 2022)
Načelo efikasnosti poziva sve učesnike u pružanju zdravstvene delatnosti da teže što bolјim rezultatima u odnosu na raspoloživa finansijska sredstva, odnosno da teže najvišem nivou zdravstvene zaštite uz najmanji utrošak sredstava. Rad predstavlјa pregled teorijskih okvira produktivnosti i efikasnosti, kao i pristupa njihovom merenju sa posebnim osvrtom na sistem zdravstvene zaštite i rad bolnica. Poznavanje ovih odnosa je važno za sprovođenje načela efikasnosti u praksi. U radu su sumirani i rezultati studija efikasnosti iz uporedivih, istočenoevropskih, sistema. Efikasnost je multifaktorski fenomen, za čije unapređenje postoji čitav spektar intervencija. Odgovornost je menadžmenta u kojoj meri će te intervencije sprovoditi unutar sistema za koji su nadležni.
Keywords: benčmarking; uporedna analiza; sistem zdravstvene zaštite; pregledni rad; procena performansi