PROCENA FUNKCIONALNE ZNAČAJNOSTI INTERMEDIJARNOG SUŽENJA NA NE-INFARKTNOJ ARTERIJI PUTEM TRANSTORAKALNE REZERVE KORONARNOG PROTOKA KOD PACIJENATA NAKON PRIMARNE PERKUTANE KORONARNE INTERVENCIJE (Medicinski podmladak, 2022)
Uvod: Pacijenti sa infarktom miokarda koji su efikasno lečeni primarnom perkutanom koronarnom intervencjom (PCI), mogu imati značajnu stenozu koronarnih arterija koje nisu odgovorne za aktuelni infarkt miokarda. Stenoze neinfarktnih arterija mogu izazvati ozbiljne neželjene kardiološke događaje, koji se mogu izbeći obavljanjem PCI. Rezerva koronarnog protoka (CFR) se definiše kao odnos hiperemične prosečne brzine protoka krvi i brzine protoka krvi u mirovanju za datu koronarnu arteriju. CFR se smanjuje sa povećanjem težine lezije.Cilj: Cilj ovog istraživanja je bilo određivanje prognostičke vrednosti CFR određene putem transtorakalne Doppler ehokardiografske evaluacije protoka, u koronarnoj arteriji, kod pacijenata sa preostalom intermedijarnom stenozom na ne-infarktnoj arteriji,  nakon PCI.Materijal i metode: Prospektivnom studijom obuhvaćeno je 106 bolesnika lečenih u Kliničkom centru Srbije u periodu jul 2007. decembar 2014. godine. CFR je radjen na ne-infarktnoj koronarnoj arteriji sa intermedijarnom  stenozom (40-70%). Za izazivanje hiperemije bio je primenjen adenozin u dozi od 140 mcg/kg/min intravenski, tokom dva minuta. CFR je izračunat kao količnik maksimalne dijastolne brzine protoka u uslovima hiperemije i maksimalne brzine protoka u bazalnim uslovima. Pacijenti su bili pozivani na kontrole na 6, 12, 18 i 24 meseca radi utvrđivanja pojave kompozitnih neželjenih dogadjaja u koje su spadali: srčana smrt, moždani udar, infarkt miokarda, i revaskularizacija miokarda (neinfarktna lezija).Rezultati: U uzorku bilo je 7 (6.6%) anteriornih infarkta, 13 lateralnih (12.3%), a najčešći su bili infero-posteriorni (86, 81.1%). Kod 69 (65%) ispitanika konstatovana je jednosudovna koronarna bolest, 33 (31%) njih imalo je dvosudovnu bolest, a kod 4 (4%) pacijenata je konstatovana trosudovna bolest. U našoj grupi pacijenata tokom praćenja zabeleženo je 18 neželjenih događaja. Utvrđena je statistički visoko značajna razlika (p 2 imala je visoku negativnu prediktivnu vrednost (95%) za odsustvo neželjenih događaja.Zaključak: Kod bolesnika kod kojih je CFR>2, revaskularizacija se može bezbedno odložiti, uz nastavak optimalne medikamentne terapije. Neinvazivni transtorakalni Doppler CFR je jeftina i bezbedna metoda koja omogućava serijsko i ponavljano praćenje funkcionalnog značaja stenoze na ,,ne-infarktnoj" koronarnoj arteriji.Ključne reči: CFR, PCI, STEMI, transtorakalni ultrazvuk
Keywords: CFR, PCI, STEMI, transtorakalni ultrazvuk