Efekti pandemije izazvane SARS-Cov2 infekcijom na menstruacioni ciklus mladih - Todic, Ivana (Medicinski podmladak, 2022)
Uvod: Redovan i normalan menstruacioni ciklus predstavlja važan fiziološki proces, koji nam pruža značajne informacije kako o reproduktivnom zdravlju žene, tako i njenom opštem zdravlju. Brojni faktori životne sredine mogu uticati na sekreciju hormona i na taj način potencijalno poremetiti regularnost ciklusa. Pojavi neregularnosti su posebno sklone devojke tokom perioda adolescencije.Ova studija je sprovedena sa ciljem  da utvrdi da li je promena svakodnevnih navika, tokom trajanja pandemije, imala uticaja na promenu hormonskog statusa i pravilnost menstruacionog ciklusa kod mladih.Materijali i metode: U studiju je uključeno 169 ispitanica, starosti od 15 do 25 godina, koje su popunjavale upitnika o karakteristikama menstruacionog ciklusa i nekim od svakodnevnih životnih navika u periodu od decembra 2019. do oktobra 2020. godine. Analizirana je razlika u pogledu prosečnog trajanja menstruacionog ciklusa, pre i tokom trajanja SARS-Cov2 pandemije.Rezultati: Pozitivnih članova porodice na virus koji je izazvao pandemiju bilo je kod 29% ispitanica. U proseku je prva menstruacija nastupala sa 12 godina i 17,6% je imalo neredovan ciklus. Promena navika u ishrani prijavilo je 30% adolescentkinja, u spavanju 35,5%. Manje obaveza u školi je imalo 44%, i više vremena su bile aktivne preko mobilnog telefona 77%.  Zaključak: Analizom podataka iz menstruacionog kalendara ispitivanih devojaka, došli smo do zaključka da ne postoji statistički značajna razlika u pogledu prosečnog trajanja ciklusa u odnosu na period pre pandemije i pored navedenih razlika u životnim navikama.
Keywords: menstruacioni ciklus, mlade osobe, COVID-19, menstruacioni poremećaji