EPIDEMIOLOGIJA I KOMORBIDITETI KOD BULOZNOG PEMFIGOIDA U PERIODU OD JANUARA 2019. DO JANUARA 2021. GODINE - Radičević, Miloš; Minić, Snežana (Medicinski podmladak, 2022)
Uvod: Bulozni pemfigoid je autoimunska bulozna dermatoza koja se najčešće javlja kod starijih pacijenata. Bulozni pemfigoid usled svoje patogeneze i terapije bolesti može da utiče i na razvoj komorbiditeta.Cilj rada: Utvrđivanje komorbiditeta i njihove učestalosti kod obolelih od buloznog pemfigoida kao i njihova raspodela prema polu i procena dužine trajanja dermatoze od pojave simptoma do uzimanja podataka.Materijal i metode: U periodu od januara 2019. do januara 2021. godine analizirano je 80 pacijenata. Dobijeni su osnovni podaci pacijenata (godine, pol, vreme oboljevanja) i podaci o pratećim komorbiditetima. Podaci su kategorisani na osnovu ICD-10 klasifikacije u grupe bolesti kao i pojedinačne bolesti koje su se često pojavljivale u populaciji.Rezultati: Od ukupnog broja ispitanika muškog pola bilo je 41,3%, a ženskog 58,8%. Prosečna starost ispitanika bila je 75,8 godina, kod muškaraca 76,45 godina, a kod žena 75,36 godina. Period od pojave simptoma do uzimanja podataka bio je prosečno 3 meseca, dok je prosečna starost oboljevanja svih ispitanika 74,4 godine. Najučestaliji komorbiditeti bili su hipertenzija 73,75%,  psihijatrijske bolesti 25%, dijabetes mellitus tip 2 25%, druge kožne bolesti 21,25%, poremećaj urinarnog trakta  18,75%, ishemijsku bolest srca 12,5%, dijabetes mellitus tip 1 10%, bubrežne bolesti 8,75%, neurološke bolesti 6,25%. Kod pacijenata ženskog pola statistički su se češće javljali komorbiditeti: hipertenzija, ishemijska bolest srca, kožnih bolesti i dijabetes mellitus tipa 2.Zaključak: U našoj studiji smo potvdili da je bulozni pemfigoid bolest starijeg životnog doba, sa većom učestalošću kod osoba ženskog pola. Pacijenti ženskog pola oboljevaju češće od nekih komorbiditeta. Period od javljanja simptoma do uzimanja podataka je oko 3 meseca. Takođe smo pokazali da kod ispitivane populacije obolele od pemfigoida postoje brojni komorbiditeti, međutim potreban je veliki broj istraživanja da bi se utvrdila njihova povezanost.
Keywords: Bulozni pemfigoid; komorbiditeti; starije životno doba