Morfometrički parametri proksimalnog okrajka butne kosti i njihov uticaj na zglob kuka - Varda, Jovan; Valčić, Vanja; Blagojević, Valentina (Medicinski podmladak, 2022)
SAŽETAKUvod: Femur je duga kost (ossa longa) koja, svojim udelom u zglobu kuka i kolena, podržava težinu skoro čitavog tela. Ova studija se zasniva na analizi antropometrijski i hirurški značajnih uglova proksimalnog femura, koji takođe predstavljaju klinički značajnu dijagnostičku indikaciju kod oboljenja poput metaboličkih i degenerativnih bolesti kostiju, artritisa, kao i povreda i oboljenja zgloba kuka.Cilj: Proučavanje morfometrijskih parametara proksimalnog okrajka femura i načina na koji oni uslovljavaju razvojne promene na zglobu kuka.Materijali i metode: Ova studija preseka obuhvata određivanje četiri parametra, dužinu osovine femura (femoral shaft), kolodijafizalni ugao (collodiaphyseal angle – CDA), medijalni proksimalni femoralni ugao (medial proximal femoral angle - MPFA) i lateralni proksimalni femoralni ugao (lateral proximal femoral angle - LPFA), na femurima iz arhivske zbirke Instituta za anatomiju „Niko Miljanić“ Medicinskog fakulteta u Beogradu. Za sva merenja je upotrebljen digitalni goniometar sa preciznošću merenja na drugu decimalu.Rezultati: Ispitano je 47 femura, među kojim je 25 levih i 22 desna adultna femura nepoznatog pola i starosti budući da se ispitivanim parametrima nisu mogli odrediti ovi podaci. Prosečna dužina osovine femura iznosila je 39,9±2,7 cm, minimalna 34,8 cm, a maksimalna 45,7 cm. Prosečni CDA iznosio je 127,64±4,25 stepeni, minimalni 119,1 stepeni, a maksimalni 137,7 stepeni. Prosečni LPFA iznosio je 87,21±3,07 stepeni, najniže vrednosti 81,6 stepeni, a najviše 93,0 stepeni. Prosečni MPFA iznosio je 86,9±3,73 stepena, minimalni 78,7 stepeni, a maksimalni 94,5 stepeni. Jedina pronađena statistički značajna devijacija je MPFA desnih femura, statistički značajno manji od MPFA levih femura (p=0,016).Zaključak: Među ispitanim uzorcima 11 femura ima CDA ispod normalne vrednosti (
Keywords: kolodijafizalni ugao; medijalni proksimalni femoralni ugao; lateralni proksimalni femoralni ugao; coxa vara; coxa valga