Morfometrijski parametri distalnog okrajka butne kosti i njihov uticaj na zglob kolena - Valcic, Vanja (Medicinski podmladak, 2022)
Uvod: Femur je duga parna kost koja se nalazi u predelu buta. Ona se sastoji iz proksimalnog, distalnog okrajka i tela. Distalni okrajak na sebi nosi medijalni i lateralni kondil (Condylus medialis et lateralis), međukondilarnu jamu i liniju (Linea et fossa intercondylaris), i zajedno sa čašicom (Patella) i tibijom (Tibia) formira zglob kolena. Ovom studijom su razmatrani uticaji odredjenih parametara pristunih na butnim kostima na zglob kolena, i pored činjenice da su antropometrijski bitni parametri, predstavljaju i bitne kliničke činioce prilikom operacija na zglobu kolena, koje postaju neophodne kao posledica raznovrsnih patologija npr. mukopolisaharidoza tip IV, ili faktora spoljašnje sredine npr. endemska fluoroza.Cilj rada: Proučavanje i analiza morfometrijskih parametara distalnog okrajka femura iz osteološke zbirke Instituta za anatomiju „Niko Miljanić“ koje su od izuzetnog značaja u ortopedskoj hirurgiji zgloba kuka pri planiranju osteokorektivnih intervencija, kao i u cilju utvrđivanja učestalosti angularnih poremećaja zgloba kolena.Materijal i metode: Na Institutu za anatomiju “Niko Miljanić” u Beogradu 2020. godine korišćeno je i izmereno četrdeset i sedam femura, od kojih su 22 desna, a 25 levih. Izmerena je dužina osovine (Shaft), lateralni distalni femoralni ugao (Lateral distal femoral angle = LDFA) mehanički lateralni distalni femoralni ugao (Mechanical lateral distal femoral angle = mLDFA), i za sva je korišćen ortopedski digitalni goniometer precizan na dve decimale.Rezultati: Obrađeno je ukupno 47 butnih kostiju sa prosečnom dužinom osovine 40,0±2,69. Najkraći primerak je iznosio 34,8cm dok je najduži bio 45,7cm. Prosečni LDFA je iznosio 81,36±2,95 stepeni, minimalni je iznosio 81,8 stepeni dok je maksimalni bio 89,9 stepeni. Prosečan mLDFA je iznosio 87,69±2,99 stepeni, dok su maksimalni i minimalni bili 94,6 i 81,8 stepeni redom.Zaključak:   Trinaest izmerenih butnih kostiju je potpadalo pod definiciju ili Genu varum ili Genu valgum. Od njih se četiri desna i tri leva femura definiše kao varum, dok se dva desna i četiri leva definiše kao valgum. Dodatna analiza je neophodna za utvrđivanje kliničkih implikacija ovih parametara.
Keywords: femur, zglob kolena, Genu Varum, Genu Valgum