STRES KOD INTERNACIONALNIH STUDENATA MEDICINE TOKOM KOVID-19 PANDEMIJE: STUDIJA PRESEKA: STRES MEĐU STUDENTIMA TOKOM KOVID-19 PANDEMIJE - Milanović, Maja; Mijatović, Emilia; Đokić, Milena; Stanisavljević, Tamara; Đokić, Ana; Milić, Nikola; Ćirkovic, Anđa; Rajović, Nina (Medicinski podmladak, 2022)
UVOD: Cilj rada je ispitivanje prevalencije stresa i faktora koji su udruženi sa povišenim nivoom stresa kod internacionalnih studenata medicine tokom epidemije KOVID-19 u Srbiji.MATERIJALI I METODE: Studija je sprovedena kao studija preseka, sa korišćenjem onlajn upitnika tokom januara 2021. godine među internacionalnim studentima medicine koji pohađaju studije engleskog jezika na Medicinskom fakultetu Univerzitetu u Beogradu. Uzorak je formiran po tipu grudve snega (eng. snowball).REZULTATI: U studiju je uključeno 52 studenata, prosečne starosti 21±2 godine, pretežno ženskog pola (58%). Nivo stresa viši od uobičajenog prijavilo je 65% studenata. Prediktori povišenog nivoa stresa su bili: nepripremljenost za onlajn nastavu (p=0.058), briga za sopstveno zdravlje (p=0.04), briga za zdravlje voljenih (p=0.058), briga za finansije (p=0.004),  briga oko ispita/budućih planova u vezi sa studiranjem (p=0.033), nedostatak energije (p=0.012), jake emocije ili česte promene raspoloženja (p=0.004) i nemogućnost obavljanja kupovine (p=0.054). Briga za zdravlje voljenih, briga oko finansija i ispita/budućih planova u vezi sa studiranjem bili su prediktori prisustva visokog nivoa stresa u multivarijantnoj analizi.ZAKLJUČAK: Pandemija KOVID-19 je dovela do povišenog nivoa stresa kod internacionalnih studenata medicine u Srbiji. Viši nivo stresa bio je udružen sa brigom za zdravlje najbližih, brigom oko finansija i ispita/budućih planova u vezi sa studiranjem.
Keywords: studenti medicine; internacionalni; COVID-19; stres