Učestalost infekcije visoko rizičnim tipovima humanih papiloma virusa na grliću materice žena reproduktivnog perioda - Prelić, Jovana; Knežević, Aleksandra (Medicinski podmladak, 2022)
Uvod: Humani papiloma virus je najznačajniji etiološki faktor koji dovodi do maligne alteracije epitela cerviksa i postoji preko 200 tipova ovog virusa koje u odnosu na onkogeni potencijal delimo na nisko onkogene i visoko onkogene.Cilj: Utvrđivanje učestalosti infekcije visoko onkogenim humanim papiloma virusima u uzorcima brisa grlića materice žena reproduktivnog perioda naše populacije.Materijali i metode: Istraživanje je dizajnirano po tipu deskriptivne studije. Analizirani su podaci prisustva HPV infekcije kao i genotipa virusa 707 briseva grlića materice iz perioda od januara 2019.  do avgusta 2020. godine, kao i korelacija sa uzrastom žena i citološkim statusom na grliću materice.Rezultati: Od ukupno 707 testiranih uzoraka 223 je bilo pozitivno na HPV (31,54%). Najveća učestalost HPV infekcije, kao i najveći broj HPV genotipova je bila u uzrasnoj grupi od 25-34 godine starosti (36,32%). Učestalost HPV infekcije korelira sa izmenjenim citološkim statusom. Utvrđeno  je prisustvo 26 HPV genotipova i to 16 visoko onkogenih i 10 nisko onkogenih tipova, od kojih je najučestaliji bio je visoko onkogeni tip 16 (25,11%).Zaključak: Rezultati ovog istraživanja su pokazali visoku učestalost visoko onkogenih HPV genotipova, pre svega tipa 16 i to u većini uzrasnih grupa žena reproduktivnog perioda, kao i da ta učestalost korelira sa citološkim statusom, što ukazuje na veliki značaj prevencije genitalne HPV infekcije u našoj populaciji žena. Ključne reči: HPV, karcinom, genotipizacija