Analiza farmakoterapijskog prisupa kod pacijenata obolelih od hipertireoze - Đokić, Ana; Đokić, Milena; Rovčanin , Branislav; Medić Brkić, Branislava (Medicinski podmladak, 2022)
Uvod: Hipertireoza je stanje koje nastaje usled povećane sinteze tireoidnih hormona (T3,T4). U 90% slučajeva nastaje usled: Grejvsove bolesti, toksične polinodozne strume i toksičnog adenoma. Terapija hipertireoze može da bude medikamentna, primenom radioaktivnog joda ili hirurška. Osnovni antitireoidni lekovi pripadaju grupi tioamida (tiamazol i propiltiouracil).Cilj rada: Cilj ovog rada bio je da se analizira preoperativni farmakoterapijski pristup sa upotrebom tri preparata, iz grupe tioamida (PTU® (propiltiouracil), Thyrozol® (tiamazol) i Tiastat® (tiamazol)), kod pacijenata obolelih od hipertireoze. Materijal i metode: Istraživanje je sprovedeno kao retrospektivna studija kojom su obuhvaćena 62 pacijenta starosne dobi od 18 do 84 godine, koji su se javili Centru za endokrinu hirurgiju KCS zbog operativnog rešavanja hipertireoze u periodu 2014.-2019.Rezultati: Grejvsovu bolest imalo je 35,48%, polinodoznu toksičnu stumu 32,26%, a toksični adenom 32,26% pacijenata. Skoro polovina (45,16%) pacijenata koristila je Tiastat®, 29,03% PTU®, a 25,8% Thyrozol®. Najveći broj pacijenata obolelih od Grejvsove bolesti uzimao je preoperativno Tiastat®. U grupi obolelih od toksičnog adenoma, najveći broj je koristio PTU®, а u grupi obolelih od toksične polinodozne strume - Tiastat®. Lek PTU® najviše je korišćen u dozi 100 mg/dan, Tiastat® u dozi od 20 mg/dan, a Thyrozol® u dozi od 20 i 30 mg/dan. Totalna tiroidektomija je najčešće izvođena kod pacijenata na terapiji Tiastatom®, a hemitiroidektomija kod onih na terapiji PTU®.Zaključak: Najveći broj pacijenata je preoperativno koristio Tiastat®.Uočeno je da postoji statistički značajna razlika (p˂0.05) u korišćenju pojedinačnih lekova u odnosu na dijagnozu, ukupnu dnevnu dozu leka, BMI i vrstu operativnog zahvata.Ključne reči: hipertireoza, farmakoterapija, tiamazol, propiltiouracil, tiroidektomija.
Keywords: hipertireoza, farmakoterapija, tiamazol, propiltiouracil, tiroidektomija